Zaloguj
Reklama

Witamina P i młody wygląd

Zdrowa cera
Fot. panthermedia
Zdrowa cera
(5)

Witamina P (zwana także niacyną, PP bądź B3) jest niezmiernie ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu - niezbędna do właściwego przyswajania oraz wchłaniania witaminy C. Stanowi określoną ilość związków, które należą do grupy flawonoidów (organiczne związki chemiczne spełniające funkcję m.in. przeciwutleniaczy).  Niacyna należy do grona witamin, które mają istotny wpływ na poprawną pracę mózgu i zachowanie młodego wyglądu.

Reklama

Spis treści:

  1. Witamina P, jako zbiór flawonoidów - charakterystyka
  2. Rola w organizmie - skutki niedoboru
  3. Mechanizm wchłaniania niacyny
  4. Witamina B3 - wpływ na urodę
  5. Gdzie znajdziemy witaminę P 

Witaminę P odkryli węgierscy naukowcy w 1936 roku - wyodrębniając substancję ze skórki owocu (cytryna) i warzywa (czerwona papryka).Jako, że witamina P należy do witamin z grupy B - charakteryzuje się zdolnością rozpuszczania w wodzie.  Jednakże w odróżnieniu od innych witamin z grupy B - organizm może ją produkować.  

Witamina P, jako zbiór flawonoidów - charakterystyka 

Niacynę tworzy mieszania trzydziestu związków organicznych należących do grupy flawonoidów - związki te są pochodzenia roślinnego (pełnią rolę barwników jak i była już o tym mowa powyżej - przeciwutleniaczy). Zasługą obecności flawonoidów w roślinie jest: 

  •  jaskrawa barwa skórki rośliny;
  •  ochrona przed insektami i grzybami;
  •  ograniczenie szkodliwego działania promieniowania ultrafioletowego.

Ważne! Flawonoidy mają działanie przeciwutleniające - spowalniające proces starzenia, a także rozpad komórek. Ponadto działanie przeciwzapalne oraz uszczelniające naczynka nerwowe.

Witaminę P tworzą dwa związki:

  •  niacyna (kwas nikotynowy) stanowiący czynnik przeciwalergiczny;
  •  nikotynamid (metabolit niacyny).

Witaminy, fot. panthermedia

Rola w organizmie - skutki niedoboru 

Witamina P odgrywa nieocenioną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Bierze udział w procesach utleniania i rozkładu węglowodanów, aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych. Ponadto ma działanie:

  •  antyalergiczne;
  •  przeciwgrzybiczne;
  •  przeciwnowotworowe;
  •  przeciwwstrząsowe;
  •  przeciwobrzękowe.

Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia:

  •  krwawień z dziąseł;
  •  pojawienia się wybroczyn na skórze;
  •  wylewów.

Ważne! Amerykańscy naukowcy odkryli, że stosowanie witaminy B3 - wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi (22%).

Inne właściwości niacyny:

  •  uczestniczy w procesach krwiotwórczych;
  •  oddziałuje ochronnie na ścianki naczyń włosowatych;
  •  reguluje ciśnienie krwi;
  •  odpowiada za produkcję hormonów (płciowych, tarczycy).

Ważne! Umiejętność rozszerzania naczyń krwionośnych, powoduje, że stosowanie witaminy P może być pomocne w likwidowaniu dolegliwości krążeniowych u pacjentów, którzy mają wąskie żyły. Ponadto zmniejszanie symptomów u osób zmagających się z bólem migrenowym.

Niedobór niacyny manifestuje się mało komfortowymi objawami, do których należą:

  •  spowolnienie metabolizmu (uczucie zimna);
  •  wystąpienie siniaków (w skutek kruchości naczyń włosowatych);
  •  niekorzystne zmiany w osobowości;
  •  problemy ze snem;
  •  problemy z pamięcią;
  •  spadek odporności organizmu;
  •  przekrwienie oraz krwawienia dziąseł;
  •  zaburzenia wchłaniania witaminy C.

Niedobór witaminy może wywołać pelagrę - schorzenie skóry objawiające się m.in.

  •  zaczerwieniem i szorstkością skóry;
  •  pojawiającymi się pęcherzami, które po pęknięciu przeistaczają się we wrzody;
  •  na dłoniach powstającymi przebarwieniami;
  •  powstającymi stanami zapalnymi jamy ustnej i języka.

Ponadto objawami świadczącymi o niedoborze są:

  •  rozdrażnienie;
  •  problemy ze snem;
  •  problemy z koncentracją;
  •  dysfunkcja układu trawiennego.  

Ważne! Cecha bioflawonoidów, jaką jest brak zdolności rozpuszczania się w wodzie, powoduje, że nie sposób przedawkować witaminy P. Jej nadmiar wydalany jest z organizmu wraz z moczem.

Mechanizm wchłaniania niacyny 

Na polepszenie wchłaniania witaminy P ma wpływ m.in.   

  •  kompleks witamin B;
  •  witamina C;
  •  pierwiastki (fosfor, chrom).

Na pogorszenie wchłaniania witaminy P ma wpływ m.in.

  •  sulfonamidy (organiczne związki chemiczne będące amidami kwasów organosulfonowych);
  •  alkohol;
  •  estrogen;
  •  antybiotyki;
  •  środki antykoncepcyjne;
  •  kawa;
  •  herbata.

Młody wygląd, fot. panthermedia

Witamina B3 - wpływ na urodę 

Jak była mowa wcześniej, niedobór witaminy P objawia się spadkiem kondycji skóry (m.in. stany zapalne, zaczerwienienia).

Ważne! Niedobór witaminy B3 jest jednym z powodów wystąpienia niektórych nowotworów (m.in. zmian kancerogennych skóry).

W kosmetyce przede wszystkim korzysta się z witaminy B3 pod postacią niacynamidu. Forma ta charakteryzuje się:

  •  trwałością;
  •  jest łatwo rozpuszczalna w wodzie;
  •  dobrze przyswajalna;
  •  nie wywołuje rozszerzania oraz zaczerwienienia naczyń krwionośnych.

Ważne! Niacynamid zbawiennie działa na wiele rodzajów skóry (m.in suchą, tłustą, trądzikową, skłonną do przebarwień, dojrzałą, naczynkową).

Właściwości niacynamidu zostały potwierdzone szeregiem badań:

  • pobudza produkcję składników lipidowych skóry. Ponadto jest prekursorem składników odpowiedzialnych za zachowanie  odpowiedniego nawodnienia skóry (m.in. keratyna);
  •  powoduje wzrost nawilżenia oraz zwiększa elastyczność skóry;
  •  działa przeciwzmarszczkowo (m.in. zmniejsza drobne zmarszczki powierzchowne, wygładza strukturę skóry);
  •  wpływa na produkcję kolagenu (pośrednio) i stymuluje syntezę kwasu hialuronowego (ujędrnia oraz poprawia napięcie skóry);
  •  stymuluje proces odbudowy uszkodzonych komórek skóry, wywołanych przez promieniowanie UV, a także pełni rolę  antyoksydanta;
  •  wspiera walkę z przebarwieniami (hamuje migrację pigmentu z melanocytów);
  •  osłabia ziemisty koloryt skóry, który pojawia się z wiekiem (proces glikacji - utlenianie protein skóry);
  •  działanie przeciwtrądzikowe;
  •  ogranicza nadmierną produkcję sebum i zmniejsza wielkość porów skóry.

Gdzie znajdziemy witaminę P 

Wiedząc jak ważna jest niacyna dla organizmu i urody - warto wzbogacić jadłospis w produkty bogate w ową witaminę m.in.  

  •  łosoś;
  •  tuńczyk;
  •  wątróbka;
  •  drób;
  •  orzechy ziemne;
  •  otręby pszenne;
  •  suszone brzoskwinie;
  •  migdały;
  •  kasza gryczana;
  •  soja.

Ważne! Niezależnie od wieku oraz płci - dzienne spożycie niacyny powinno wynieść około 20 mg.

Można sięgnąć po suplementy z witaminą B3. Jednakże ten sposób wzbogacania diety poleca się osobom nadużywającym alkohol oraz z marskością wątroby.

Piśmiennictwo
Reklama
(5)
Komentarze