Zaloguj
Reklama

Owoce w pielęgnacji

Owoce
Fot. ojoimages
Owoce
(5)

Nie od dziś wiadomo, że owoce to samo zdrowie, a także i uroda - ich jedzenie oraz stosowanie zewnętrzne (m.in. maseczki) wpływa nie tylko pozytywnie na stan skóry, ale ponadto hamuje procesy starzenia się. Zdaniem Chińczyków spożywanie odpowiednich owoców (m.in. czereśnie, granaty) zapewnia urodę na długie lata. Dowiedz się, jakie owoce służą posiadaniu pięknej i zdrowej skóry.

Reklama

Spis treści:

  1. Owoce – walory pielęgnacyjne 
  2. Czereśnie
  3. Truskawki
  4. ŚIiwki 
  5. Cytryna
  6. Granat 
  7. Gujawa 
  8. Dzika róża

Wykorzystywanie dobroczynnych właściwości owoców w pielęgnacji urody od lat cieszy się niesłabnącą popularnością – metresa króla Francji Ludwika XV – hrabina du Barry stosowała maseczki z czereśni, dzięki czemu wyglądała młodo nawet w wieku 50 lat.

Owoce – walory pielęgnacyjne  

Spośród sporego grona owoców, które mają dużo właściwości pielęgnacyjnych, do najpopularniejszych należą poniżej wymienione.

Czereśnie 

Czereśnie to najbardziej wartościowe owoce – w 80% składają się z wody, pozostałe 20% stanowią witaminy i minerały.

W miąższu znajduje się m.in. witamina A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K. Z minerałów zaś wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas czy jod.

Ważne! Dzięki obecności potasu usuwają z organizmu nadmiar soli.

Właściwości pielęgnacyjne czereśnie zawdzięczają kompozycji witam oraz minerałów – działają one na organizm odtruwająco.

Regularne spożywanie tych smacznych owoców poprawia kondycję skóry – staje się bardziej napięta i jędrna (zasługa witaminy C i A).

Ważne! Dwie porcje czereśni (każda po 25 dag) zjadane przez miesiąc wyraźnie wpłyną na stan skóry.

Czereśnie to bogate źródło przeciwutleniaczy, które są substancjami niszczącymi wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się. Wyciąg z czereśni odżywia cebulki włosowe, pobudzając wzrost włosów.

Właściwości czereśni chętnie wykorzystuje współczesna kosmetyka, dodając wyciąg z tych owoców do kremów, balsamów, toników. Ponadto antyoksydanty, sole mineralne, a także witaminy zawarte w owocach czereśni stosowane są w zabiegach kosmetycznych.

Truskawki 

Owoce te to przede wszystkim bogactwo witamy C oraz soli organicznych, które wpływają między innymi na przemianę materii.

Truskawki zawierają w sobie witaminę A, B1, B2, E, PP. Z pierwiastków m.in. żelazo, wapń, fosfor.

Ważne! Truskawki dobroczynnie działają na stan jamy ustnej – ich spożywanie zapobiega osadzaniu się kamienia nazębnego. Ponadto truskawka ma właściwości wybielające i oczyszczające, a dzięki właściwościom antybakteryjnym odświeża także oddech.

Jedzenie truskawek pomoże w zachowaniu dobrej kondycji włosów – kwasy owocowe oczyszczają skórę głowy i regulują pracę gruczołów łojowych, a obecność manganu wpływa na strukturę włosa.

Ważne! Właściwości odmładzające owoców to zasługa witamin A, B, C i E, które wpływają na nawilżenie i odświeżenie skóry.

Truskawki to naturalne blokery promieni UVA i UVB, wykorzystuje się je w produkcji preparatów do opalania. Wyciąg z truskawek jest częstym składnikiem środków kosmetycznych stosowanych w pielęgnacji skóry zniszczonej oraz przesuszonej.

Truskawki (ich orzeszki) są źródłem:

  • antyoksydantów,
  • kwasu linolowego i oleinowego.

Stosowanie oleju z owoców uzupełnia braki niezbędnych kwasów tłuszczowych skóry. Rozgniecione owoce mają zastosowanie w leczeniu egzemy, a także w walce z piegami i wągrami.

ŚIiwki 

Śliwki węgierki to bogate źródło witaminy A, B, C, K, B6. Owoce zawierają ponadto polifenole, które są naturalnymi przeciwutleniaczami – mają dobroczynny wpływ na skórę (jest gładsza).

Ważne! Obecne w śliwkach witaminy C i K wspomagają przepływ krwi i wpływają na uszczelnienie naczyń krwionośnych.

Węgierka to również błonnik i minerały:

  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez.

Cytryna 

Owoc cytryny ma w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. W miąższu znajdują się m.in. bioflawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne – likwidują wolne rodniki (ich nadmiar uszkadza komórki i tkanki, przyśpieszając proces starzenia).

Codzienne picie soku: 

  • poprawia stan skóry (wzmacnia syntezę kolagenu, przez co nadaje jej odporność i przyśpiesza regenerację),
  • usuwa przebarwienia na skórze będące wynikiem nadmiernego przebywania na słońcu,
  • pomaga w leczeniu opryszczki oraz trądziku.

Ważne! Skórka wykorzystywana jest w aromaterapii – otrzymane z niej olejki eteryczne posiadają właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne.

Owoce w pielęgnacji, fot. panthermedia

Granat 

Przeprowadzone badania wykazały, że granat można śmiało nazwać owocem życia. Owoc jest przede wszystkim źródłem witaminy A, C, B1, E. A także minerałów jak wapń, potas, żelazo, selen, cynk. Ponadto bogaty jest w białko, błonnik oraz kwasy organiczne.

Owoc granatu pozytywnie działa na skórę m.in.:

  • zmniejsza pory,
  • wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych,
  • nawilża,
  • stymuluje procesy regeneracji,
  • chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników

Gujawa 

Owoc gujawy jest bogaty w witaminy C, A, z grupy B (B1, B2), niacynę. Zawiera wiele mikroelementów (m.in. potas, wapń, żelazo). Ponadto obecny jest w nim kwas foliowy.

Ekstrakt z owoców wykorzystuje się w kosmetyce jako środek tonizujący i ściągający – zawiera substancje aktywne (substancje garbnikowe, olejki eteryczne, żywicę, tłuszcz).

Do właściwości pielęgnacyjnych gujawy należy:

Dzika róża 

Owoce dzikiej róży zawierają w sobie witaminę C, P, B1, B2, E. Ponadto karoten, ryboflawinę, garbniki.

To także źródło minerałów:

  • magnezu,
  • fosforu,
  • żelaza.

Ze względu na właściwości pielęgnacyjne dzika róża chętnie wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Świetnie wpływa na cerę suchą, wrażliwą, zniszczoną, dojrzałą, jak i naczynkową. 

Kosmetyki wyprodukowane na bazie owoców dzikiej róży powinny stosować osoby z problemem cery trądzikowej

Znajdujące się w owocach hydrokwasy mają właściwości złuszczające, poprawiają stan skóry, zapobiegając pogrubieniu warstwy rogowej naskórka oraz powstawaniu zaskórników.

Obecny w owocach karoten i tworząca się z niego witamina A wraz ze znajdującą się w nich witaminą C – wpływa na rozjaśnienie skóry, wyrównuje oraz ożywia jej koloryt, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia plam pigmentacyjnych.

Ponadto obecna w owocach:

  • witamina C chroni przed wolnymi rodnikami, jak i wygładza drobne zmarszczki,
  • kompleks witamin z grupy B zmniejsza szorstkość cery.

Ważne! Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz witaminy E  wpływa na skórę regenerująco, poprawia się jej gładkość, elastyczność. Skóra jest dobrze odżywiona.

Piśmiennictwo
Reklama
(5)
Komentarze