Olej z pestek winogron - dla zdrowia i urody

Olej pozyskiwany z pestek winogron, mimo że znany od bardzo długiego czasu (stosowano go już w starożytności), tak naprawdę dopiero od niedawna stał się prawdziwym hitem- wykorzystywanym w kuchni, medycynie, kosmetyce. Tym, co wyróżnia olej z pestek winogron od innych tłuszczów, to ilość (największa) kwasu linolowego, zaliczanego do egzogennych kwasów tłuszczowych - usuwa on z żył tłuszcze nasycone.
Przez wzgląd na proporcje zawartych w sobie kwasów tłuszczowych, jest niezwykle podobny do oleju słonecznikowego. Zaliczany jest do tłuszczów pochodzenia roślinnego, które charakteryzują się największą ilością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega - 6.
Ważne! Olej z pestek winogron nie powinien być wykorzystywany do smażenia. Duża zawartość kwasu linolowego (z grupy omega - 6), łatwo utlenia się bowiem pod wpływem wysokiej temperatury.
Olej z pestek winogron - charakterystyka
Olej jest pozyskiwany z pestek winorośli właściwej (bardzo często także z pestek owoców, które użyte zostały do produkcji wina).
Winorośl jest jedną z najstarszych roślin uprawnych - to pnącze, charakteryzujące się zieloną barwą liści oraz długowiecznością (żyje nawet 100 lat). Rodzi owoce (zbite w grona) koloru zielonego lub czerwonego. W owocach znajdują się pestki, z których na drodze tłoczenia pozyskiwany jest olej.
Pestki przez wzgląd na ilość znajdujących się w nich dobroczynnych dla organizmu elementów - nazywane są „kapsułkami zdrowia”.
Olej charakteryzuje się jasnozieloną barwą, jest prawie bezwonny o łagodnym smaku. Najzdrowszy jest ten tłoczony na zimno - taki sposób pozyskiwania pozwala na zachowanie wszystkich składników odżywczych.
Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne
Olej z pestek winogron to przede wszystkim duża zawartość antyoksydantów - zwalczających wolne rodniki i tym samym działających przeciwnowotworowo.
Ważne! Olej w codziennej diecie zaowocuje wzmocnieniem serca a także odporności.
Skutecznie wpływa na redukcję „złego” cholesterolu, ograniczając ryzyko miażdżycy, zawału, ponadto wzmacniając układ krwionośno - naczyniowy. Wszystko w związku z małą zawartością szkodliwych tłuszczów nasyconych, a dużą ilością tłuszczów nienasyconych (niezwykle potrzebnych organizmowi).
Zawarta w oleju lecytyna dobroczynnie oddziałuje na układ nerwowy, umysł, a także produkcję czerwonych ciałek krwi.
Olej z pestek winogron zawiera sporą ilość porcyjanidów (silnie działających antyoksydantów), które zwalczają wolne rodniki. Porcyjanidy charakteryzują się ponad 20 razy silniejszym działaniem niż witamina C oraz około 50 razy mocniejszym aniżeli witamina E.
fot. panthermedia
Poza tym znajdziemy w oleju witaminy: A, C, E, K, B6, jak i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki:
- wapń,
- żelazo,
- cynk,
- fosfor,
- potas.
Ważne! Wysoka zawartość witaminy K, biorącej udział w procesie krzepnięcia krwi - nie tylko przeciwdziała krwotokom, ale także uszczelnia naczynia krwionośne (m.in. redukuje zaczerwienienia, zmniejsza negatywne skutki nadmiernego korzystania z kąpieli słonecznych).
Olej charakteryzuje się również dużą zawartością witaminy E (zwanej witaminą młodości), która jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy - dobroczynnie wpływa na stan skóry:
- neutralizuje wolne rodniki (chroni przed uszkodzeniem warstwy lipidowej naskórka),
- przeciwdziała wysuszeniu skóry,
- chroni przed stanami zapalnymi,
- sprzyja powstawaniu kolagenu (poprawia elastyczność, wygładza),
- chroni przed przebarwieniami.
Obecność witaminy A wpływa na:
- regenerację naskórka,
- poprawę struktury rogowej skóry (chroni przed utratą wody),
- reguluje procesy keratynizacji naskórka,
- pomaga w leczeniu zmian trądzikowych.
Witamina C, także obecna w oleju z pestek winogron wpływa m.in.:
- pozytywnie na syntezę kolagenu (elastyczność, sprężystość skóry),
- chroni kruche oraz pękające naczynia krwionośne,
- istotna w procesie przemian metabolicznych naskórka,
- chroni przed działaniem wolnych rodników.
Ważne! Olej z pestek winogron reguluje wydzielanie sebum (łój skórny, będący naturalnym lubrykantem wytwarzanym przez gruczoły łojowe - tworzący na skórze ochronną warstwę antybakteryjną oraz przeciwgrzybiczą).
Obecne w oleju kwasy omega - 6, o których była mowa wcześniej - przeciwdziałają procesowi pękania naczynek, redukując nieestetyczne „pajączki”.
Naturalny środek pielęgnacyjny
Przez wzgląd na obecność witamin, minerałów, a także kwasu linolowego (odpowiada za uszczelnienie płaszcza lipidowego, którego zadaniem jest chronić przed nadmierną utratą wody) - olej rewelacyjnie sprawdza się, jako naturalny kosmetyk.
Ważne! Olej z pestek winogron charakteryzuje się silnymi właściwościami łagodzącymi i kojącymi. Dzięki czemu przyśpiesza proces gojenia się naskórka, jak i jego regenerację.
Inną zaletą jest zdolność tonizująca, dzięki której olej przeciwdziała tworzeniu się różnego typu stanów zapalnych, jak i powstawaniu zaskórników. Ponadto „specyfik” warto wykorzystać w celu poprawy jędrności skóry - jako zamiennik oliwki do ciała. A także:
- do kąpieli,
- jako baza do olejków zapachowych do masażu (m.in. działa antycellulitowo).
Ważne! Olej dobrze się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustej warstwy i nie zatykając porów.
Warto stosować go czasem, jako „zamiennik” kremu:
- cera sucha (nawilżanie),
- cera tłusta (zwalczanie zmian trądzikowych),
- cera dojrzała (działanie przeciwstarzeniowe),
- cera naczynkowa (ochrona przed powstawaniem „pajączków”).
Olej z pestek winogron wpływa na przyspieszenie wzrostu paznokci oraz włosów (zapobiega ich łamaniu się). W celu poprawy kondycji włosów, warto wykorzystać właściwości oleju: kwas linolowy (zmniejsza łamliwość), witamina E (nawilża, wygładza oraz nadaje blask).
Ważne! Olej nie obciąża włosów, jest lekki i silnie nawilżający.
Wykorzystuje się go w produktach do olejowania włosów (łączy się olej z pestek winogron z olejem argonowym).
Jak przechowywać
Olej z pestek winogron najlepiej jest przechowywać w butelce z ciemnego szkła, w chłodnym miejscu (m.in. lodówka). Najlepiej zużyć go w ciągu 6 miesięcy od momentu otwarcia.
Piśmiennictwo
Adres www źródła:
- www.blog.vivio.pl/olej-z-pestek-winogron-dla-zdrowia-urody/
- https://oliwka24.pl/olej-z-pestek-winogron-jako-doskonaly-eliksir-na-wlosy-zdrowie-i-urode/
- www.zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,15318616,Olej_z_pestek_winogron__dobry_nie_tylko_do_jedzenia.html
- www.zatokapiekna.pl/styl-zycia/177-uroda/988-olej-z-pestek-winogron-czyli-eliksir-urody-zamiast-wina
- www.nepentes.pl/strefa_eksperta/skora/jak_witaminy_dzialaja_na_skore_przeglad_witamin_najczesciej_stosowanych_w_kosm
- www.apetyt-na-zdrowie.pl/oleje/olej-z-pestek-winogron.html