Zaloguj
Reklama

Rola diety w alergii na nikiel

Autorzy: lek. Katarzyna Górowska-Kowolik
Rola diety w alergii na nikiel
Fot. pantherstock
(0)

Nikiel jest jednym z najczęstszych alergenów wywołujących alergię kontaktową. Częstość nadwrażliwości na ten pierwiastek rośnie i tylko w USA dotyczy już około 11 milionów dzieci.

Reklama

Nieznana jest natomiast jego rola jako składnika zawartego w pożywieniu. Obserwacje kliniczne doprowadziły do hipotezy, wedle której u części pacjentów z alergią kontaktową na nikiel zmiany skórne mogą być wynikiem nie tylko kontaktu zewnętrznego ale i przyjmowania alergenu w diecie. Jako główne źródła niklu wymienia się orzechy, suszony groch i fasole, produkty pełnoziarniste oraz czekoladę, a przetwarzanie żywności może dodatkowo zwiekszać jego zawartość. Nie ma możliwości wykluczenia niklu z codziennej diety. Spożywanie żywności bogatej w żelazo wpływa jednak hamująco na jego wchłaniania z przewodu pokarmowego. Według powyższych doniesień w przypadku alergii na nikiel może więc dojść do nakładania się zjawiska alergii kontaktowej z pokarmową, a osoby z potwierdzoną nadwrażliwością mogą odnieść korzyści z eliminacji z diety produktów bogatych w ten pierwiastek.

Piśmiennictwo

Źródło tekstu:

  • Cunningham, E. (2017). What Role Does Diet Play in the Management of Nickel Allergy?. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 117(3), 500.

Reklama
(0)
Komentarze