Zaloguj
Reklama

Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym poprawiają stan skóry u pacjentów z trądzikiem pospolitym

Autor/autorzy opracowania:

Źródło tekstu:

  • Smith RN, Mann NJ, Braue A, Mäkeläinen H, Varigos GA.: Am J Clin Nutr. 2007 Jul;86(1):107-15.

Adres www źródła:

Kategorie ICD:


Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym poprawiają stan skóry u pacjentów z trądzikiem pospolitym
Fot. ojoimages
(0)

Dieta z zastosowaniem produktów o niskim indeksie glikemicznym, stosowana u mężczyzn w wieku 15-25 lat z trądzikiem pospolitym, zaowocowała znamienną poprawą stanu skóry w porównaniu z grupą kontrolną.

W powstawaniu zmian trądzikowych duże znaczenie mają czynniki dietetyczne. Stąd próby różnego rodzaju interwencji dietetycznych, mających poprawiać stan skóry pacjentów z trądzikiem.

Przykładem tego typu interwencji jest publikacja autorów z Melbourne (Australia), opisująca efekty 12-tygodniowej diety z zastosowaniem produktów o niskim indeksie glikemicznym, stosowanej u mężczyzn w wieku 15-25 lat z trądzikiem pospolitym. Stosowana dieta zaowocowała znamienną poprawą stanu skóry w porównaniu z grupą kontrolną, a także znamienną redukcją masy ciała pacjentów będących na diecie leczniczej.

Trudno powiedzieć który element diety odpowiada za efekt kosmetyczny i jaki jest patomechanizm tych zmian, ale wstępne wyniki badania są zachęcające.

(0)
Reklama
Komentarze