Wpływ kapsaicyny na rozwój raka skóry

Najnowsze badania naukowe pokazują, że jeden ze składników papryczek chili może przyczyniać się do rozwoju raka skóry. Ile jest w tym prawdy? Który składnik za to odpowiada?
Cały czas trwają badania mające na celu wykazanie roli jednego ze składników papryczek chili w procesie pobudzania rozwoju raka skóry. Mowa tutaj o aktywnym składniku jakim jest kapsaicyna. Jest to alkaloid odpowiadający za piekący, ostry smak papryki. Do dziś nie jest znany rakotwórczy mechanizm działania tego składnika, w związku z powyższym budzi on wiele kontrowersji. Badania naukowe przeprowadzone na myszach (zmienionych genetycznie - kapsaicyna stosowana była na ich skórę), dowiodły, że kapsaicyna prowadziła do pobudzenia procesu rozwojowego raka skóry, który zainicjowany był wcześniej za pomocą innych związków chemicznych.
W chwili obecnej potrzebne są dalsze badania potwierdzające otrzymane jak dotąd wyniki.