Skórne objawy nadwrażliwości pokarmowej

30% przypadków ostrej pokrzywki jest spowodowane alergenami pokarmowymi.
Odmianą ostrych zmian skórnych jest zespół alergii jamy ustnej. Występuje on głównie jako efekt reakcji krzyżowej pomiędzy alergenami inhalacyjnymi a pokarmowymi.
Najczęstsza przyczyną są owoce pestkowe. Obrzęk i/lub pęcherzyki na wargach, języku i wewnętrznej stronie warg i podniebienia pojawiają się już po kilku minutach. Sporadycznie mogą pojawiać się przewlekłe pokrzywki spowodowane alergią pokarmową. Stanowią one około 3-4% wszystkich przewlekłych pokrzywek.
Częstszą przyczyną są pokarmy lub dodatki wywołujące reakcję nadwrażliwości niealergicznej. Głównymi „winowajcami' są salicylany, glutaminian sodu, pirosiarczyn sodu, benzoesan sodu oraz barwniki azowe i nieazowe.
Najcięższą postacią alergii pokarmowej jest anafilaksja, której często towarzyszą liczne zmiany skórne. Objawy mogą przybierać postać pokrzywki, która poprzedzana jest uczuciem świądu dłoni, stóp, krocza i/lub obrzęku naczynioruchowego. Zazwyczaj zmiany występują w dość krótkim czasie od spożycia pokarmu, jednak mogą pojawić się nawet po upływie 6 godzin.
Piśmiennictwo
Źródło tekstu:
- Skórne objawy nadwrażliwości pokarmowej. B. Rymarczyk. Przewodnik Lekarza 2/2012