Zaloguj
Reklama

Pokrzywka przewlekła

Autorzy: Wioleta Chodkowska

Źródło: Alicja Kasperska-Zając, Julia Jagodzińska - Etiopatogeneza i diagnostyka pokrzywki przewlekłej. Alergia Astma Immunologia 2012, 17 (1): 5-10
Spotkanie w barze
Fot. ojoimages
Spotkanie w barze
(0)

Problem przewlekłej pokrzywki dotyczy około 1% populacji. Najczęściej cierpią na nią osoby dorosłe, szczególnie kobiety w średnim wieku.

Reklama

Cechuje się powstawaniem wykwitów w postaci bąbli pokrzywkowych. Objawy utrzymują się powyżej 6 tygodni. Schorzenie to wiąże się ze świądem i słabą podatnością na leczenie.

Przyczyny nie są do końca poznane. Wskazuje się na działanie czynników immunologicznych, środowiskowych i genetycznych. Zmiany hormonalne związane z cyklem menstruacyjnym, menopauzą lub ciążą mogą wpływać na powstawanie pokrzywki.

Wpływ na wyzwolenie reakcji mogą mieć zanieczyszczenie środowiska, żywność i sytuacje stresowe. Wśród pokarmów mogących wywoływać pokrzywkę najczęściej wymienia się ryby, kraby, ostrygi i egzotyczne owoce. Zastosowanie odpowiedniej diety może złagodzić objawy.

Należy jednak stopniowo eliminować pokarmy. Zbyt restrykcyjna dieta może powodować stres który nasila wykwit.

Piśmiennictwo
Reklama
(0)
Komentarze