Pokrzywka przewlekła

Problem przewlekłej pokrzywki dotyczy około 1% populacji. Najczęściej cierpią na nią osoby dorosłe, szczególnie kobiety w średnim wieku.
Cechuje się powstawaniem wykwitów w postaci bąbli pokrzywkowych. Objawy utrzymują się powyżej 6 tygodni. Schorzenie to wiąże się ze świądem i słabą podatnością na leczenie.
Przyczyny nie są do końca poznane. Wskazuje się na działanie czynników immunologicznych, środowiskowych i genetycznych. Zmiany hormonalne związane z cyklem menstruacyjnym, menopauzą lub ciążą mogą wpływać na powstawanie pokrzywki.
Wpływ na wyzwolenie reakcji mogą mieć zanieczyszczenie środowiska, żywność i sytuacje stresowe. Wśród pokarmów mogących wywoływać pokrzywkę najczęściej wymienia się ryby, kraby, ostrygi i egzotyczne owoce. Zastosowanie odpowiedniej diety może złagodzić objawy.
Należy jednak stopniowo eliminować pokarmy. Zbyt restrykcyjna dieta może powodować stres który nasila wykwit.