Witam, od miesiąca zmagam się z problem bąbli z wodą na skórze,...
Forum: Pielęgnacja i choroby skóry
Temat: Świąd nieznanego pochodzenia, może słońce? (1)
- https://www.forumdermatologiczne.pl/forum/swiad-nieznanego-pochodzenia-moze-slonce/watek/1505827/1.html#p1505827https://www.forumdermatologiczne.pl/forum/swiad-nieznanego-pochodzenia-moze-slonce/watek/1505827/1.html Świąd nieznanego pochodzenia, może słońce? Gość
Witam,
Problem z którym nie możemy sobie poradzić to świąd skóry u dzieci o nieznanym podłożu najprawdopodobniej słońce.
Syn 7lat jasna karnacja, bardzo mocno się poci, kapie się w letniej wodzie bo cieplejsza jest za gorąca.
W okresie letnim po spacerze na dworze (niekoniecznie na słońcu) po powrocie do domu drapie ręce i kark (części odkryte) ale nóg nie. Chwilowa ulgę przynoszą kremy (do momentu wchłonięcia) i zimna woda.
Skóra nie wygląda ani na poparzona słońcem, nie ma krost pokrzywki nic, nawet nie jest ciepła.
Byliśmy u dwóch dermatologów i alergologów. Miał badania alergiczne prick i płatki. Nie wyszła żadna alergia. Na słońce nie robią u dzieci. Stosujemy różne kremy i środki myjące. Przez atoperal i cerave po oilan. Kremy przeciwsłoneczne różne apteczne 50 i tylko mineralne i mieszane - nic to nie zmienia.
Raz podczas kąpieli nałożyłem piankę atoperal na kark, zostawiłem na kilka minut i syn powiedział że piecze, po zmyciu był wyraźny czerwony ślad w miejscu pianki. Innym razem na swędzenie postanowiłem nałożyć piankę na oparzenia z pantenolem i też mówił że piecze i trzeba było zmywać.
Zaniepokoiło nas gdy nasz 1.5 roczna córka zaczęła się drapac również po rączkach.
Świąd jest na tyle uporczywy, że nie pozwala spać.
Co może być przyczyną, może jakiś dobry dermatolog w Lublinie może jakiś krem który by pomógł na świąd przynajmniej doraźnie. - Gość
- pęcherzyki z wodą na skórze (głównie dłonie)Forum: Pielęgnacja i choroby skóry
- Bolące czerwone kropki na pięcie (zdjęcie)
Witam Co to może być, pare dni bolało teraz przestało Kliknij aby...
Forum: Pielęgnacja i choroby skóry - Dziwna plamka
Witam, na podbrzuszu wyskoczyła mi plamka jak na zdjęciu. Jest jedna, nie boli, nie...
Forum: Pielęgnacja i choroby skóry - Swędzące blizny przy kostkach
Od x czasu (może 2 lata 3 ) mam blizny przy kostkach myślałam ze są po...
Forum: Pielęgnacja i choroby skóry
- Tematy:
- zmiany skórne
- pielęgnacja
- oparzenia skóry