Mam krostkę na piersi była najpierw czerwona, teraz jest bardziej fioletowa i...
Forum: Choroby skóry
Temat: Płaskie podskórne pęcherzyki na palcu - łuszczenie. (1)
- https://www.forumdermatologiczne.pl/forum/plaskie-podskorne-pecherzyki-na-palcu-luszczenie/watek/1427812/1.html#p1427812https://www.forumdermatologiczne.pl/forum/plaskie-podskorne-pecherzyki-na-palcu-luszczenie/watek/1427812/1.html Płaskie podskórne pęcherzyki na palcu - łuszczenie. Gość
[mężczyzna, ok.25lat, programista, sport 1/2 w tyg.]
Choroba
I ETAP:
miałem w poprzednim roku lokalną wysypkę na stopie lewej nogi. Były to pęcherzyki o wielkości do 1mm ulokowane pod skórą, występujące nielicznie na powierzchni około 2 na 2 cm w miejscu gdzie poduszka przy najwięszym palcu łączy się z miękką skórą od strony pięty. Z początku je ignorowałem, one jednak mimo długiego czasu nie znikały. Przekłócie ich powodowało natomiast wypływanie przezroczystego płynu i reakcję skóry w postaci zrogowacenia. W obrębie przebitego pęcherzyka skóra robiła się twarda i można ją było później oderwać w postaci twardego płatka. W pewnym momencie wszystkie pęcherzyki “zdecydowały się” zrogowacieć, co spowodowało powstanie twardej płytki o wielkości 1 na 2 cm, która również utrzymywała się długo. W pewnym momencie nawet pękła w pół tworząc ranę, która nie chciała się zagoić ponieważ wypływał z niej tylko ten płyn. Pewnego dnia zerwałem tę płytkę. Pod nią znajdowała się delikatna różowa skóra, która miała na sobie ślady kilkudziesięciu dziurek prowadzących do głębszych partii skóry, z których to wychodził płyn. Postanowiłem wtedy, że nie będę już tego dotykał. Skóra zagoiła się, a mimo występowania pęcherzyków nie dotykałem ich. Po paru miesiącach okazało się, że jest ich tam co najwyżej parę (!ale wciąż były!). Od tego czasu choroba nie posuwała się dalej.
II ETAP:
Pewnego dnia, parę miesięcy po sprawach związanych ze stopą, ku własnemu przerażeniu zauważyłem parę takich podskórnych bąbelków na wewnętrznej stronie kciuka lewej dłoni. W tej sytuacji również na początku podchodziłem do tego pasywnie. Gdy jednak zobaczyłem, że ich ilość nagle się zwiększa, postanowiłem je przebić (ze strachu że obejdą zaraz cały palec). Męczę się z tym kciukiem już długi czas (około 5 miesięcy). Skóra na jego końcówce przechodzi stały cykl jakim jest:
- odrodzenie skóry - wygląda wtedy jakby była niemalże zdrowa, ale linie papilarne są w miarę słabo zarysowane.
- pojawienie się pierwszych pęcherzyków. Występują niezależnie od siebie. Jeden w jednym miejscu, drugi np. 5mm dalej.
- parę dni później robią się coraz większe (nie wychodzą ponad skórę, ale zaczynają uciskać). Pojawia się wokół nich chmara mikrobąbelków 0,1mm.
- mikrobąbelki stają się większe i wokół nich zaczynają się tworzyć nowe.
I teraz:
- jeżeli je przebiję, to widzę, że są podskórnie połączone, bo płyn potrafi przepływać pod skórą mikrokanalikami od jednego do tego pękniętego nawet i 1cm. Cały płyn wylewa się przez jedną dziurkę. Zewnętrzna skóra zaczyna obumierać i twardnieć na kamień a pod nią jest boląca rana, w której potrafi zrobić się stan zapalny (robi się gorąca), albo po zerwaniu tego martwego zewnętrznego płata, obrasta długo i boląco gojącym się strupem.
- jeżeli ich nie przebiję, zawsze w pewnym momencie prędzej czy później niechcący to pęka i wszystko wylatuje, ale teraz obchodzę się z tym palcem bardzo delikatnie i aktualnie stan jest taki, że cała końcówka palca od spodu zaszła pęcherzykami, które nie zostawiły żadnej wolnej przestrzeni. Skóra na nich wygląda jakby była wysuszona, ale pod nią jest płyn. Ta skóra również pękła mi w jednym miejscu tworząc krwawiącą gorącą ranę.
Byłem raz u dermatologa. Powiedział, że to grzybica i teraz tak:
-co ciekawe leki pomogły na stopę. Zniknęły ostatnie bąbelki.
- maść do palca mimo stosowania przez 4 miesiące, nie podziałała.
Pojawia się pytanie co to jest i czy jest szansa że to nie grzybica skoro lek na stopę pomógł.
Cały proces wygląda podobnie jak tu:
http:// (...) uczulenie-powrocio-to-nie-krem-tylko.html
tylko, że bąble są dużo bardziej agresywne - jest tego więcej a skóra łuszczy się strasznie, robiąc rany i odstające fragmenty skóry. - Gość
- Krosta na piersi
- swędzące plamy od zegarka - uczulenie?
Witam,jakiś czas temu na mojej ręce na której nosiłam zawsze zegarek...
Forum: Choroby skóry - Co to jest?
Mi na najmniejszym palcu od tygodnia pojawila sie podlużna linia z gòry na...
- Sprzedam krem Aldara
Sprzedam 11 saszetek kremu Aldara 5% krem 250 mg pozostałych po kuracji. Termin...