Zaloguj
Reklama

Wpływ kapsaicyny na rozwój raka skóry

Wpływ kapsaicyny na rozwój raka skóry
Fot. ojoimages
(0)

Najnowsze badania naukowe pokazują, że jeden ze składników papryczek chili może przyczyniać się do rozwoju raka skóry. Ile jest w tym prawdy? Który składnik za to odpowiada?

Cały czas trwają badania mające na celu wykazanie roli jednego ze składników papryczek chili w procesie pobudzania rozwoju raka skóry. Mowa tutaj o aktywnym składniku jakim jest kapsaicyna. Jest to alkaloid odpowiadający za piekący, ostry smak papryki. Do dziś nie jest znany rakotwórczy mechanizm działania tego składnika, w związku z powyższym budzi on wiele kontrowersji. Badania naukowe przeprowadzone na myszach (zmienionych genetycznie - kapsaicyna stosowana była na ich skórę), dowiodły, że kapsaicyna prowadziła do pobudzenia procesu rozwojowego raka skóry, który zainicjowany był wcześniej za pomocą innych związków chemicznych.
W chwili obecnej potrzebne są dalsze badania potwierdzające otrzymane jak dotąd wyniki. 

(0)
Reklama
Komentarze