Zaloguj
Reklama

Odżywianie, opalanie, witamina D

Odżywianie, opalanie, witamina D
Fot. ojoimages
(0)

Poziom witaminy D pod koniec lata istotny dla profilaktyki.

Wśród naukowców istnieje różnica zdań co do optymalnego poziomu we krwi chroniącej przed chorobami kości i być może również nowotworami witaminy D. Ann Webb z Uniwersytetu w Manchesterze (Anglia) i współpracownicy przeprowadzili niedawno badania z udziałem ponad stu ludzi rasy białej w wieku 20-60 lat mieszkających w okolicach tego miasta.

Zgodnie z publikacją w internetowym wydaniu czasopisma „British Journal of Dermatology” z 30 września ilości witaminy D przyjmowanej przez uczestników eksperymentu w pożywieniu były za niskie w ciągu całego roku. Na wiosnę i latem badane osoby wystawione były na dawki promieniowania nadfioletowego (wywołującego produkcję omawianej substancji w skórze) dużo większe niż jesienią i zimą.

Z drugiej strony nawet we wrześniu mniej niż jedna trzecia z uczestników charakteryzowała się wystarczającym poziomem witaminy D. Z tego powodu naukowcy proponują, by jako cel traktować osiągnięcie właściwego stężenia omawianej substancji pod koniec lata, a nie – w przeciągu całego roku.

(0)
Reklama
Komentarze