użytkowników online: 168
Ropne choroby bakteryjne skóry wywoływane przez gronkowce i paciorkowce

Zdrowa skóra chroni nasz organizm przed różnymi drobnoustrojami. Podstawowym elementem tej ochrony jest naskórek, a zwłaszcza warstwa rogowa i płaszcz lipidowy na jej powierzchni. Dodatkową obronę przed drobnoustrojami chorobotwórczymi zapewniają swoiste i nieswoiste mechanizmy immunologiczne. Również kwaśny odczyn na powierzchni skóry (pH 5,4 – 5,9) faworyzuje względnie mniej szkodliwe bakterie i chroni przed szczepami patogennymi. Dlatego stosunkowo rzadko dochodzi do rozwoju chorób ropnych w skórze. Najczęściej są one skutkiem urazu lub miejscowego zaburzenia odporności (zapalne dermatozy, wyprzenia) albo związane z ogólnym schorzeniem wyniszczającym (nowotwory, cukrzyca, mocznica, zakażenie HIV). Do zajęcia skóry dochodzi wskutek działania bakterii o naskórkowym trofizmie lub bakterii toksycznych.

Najczęstszymi bakteriami chorobotwórczymi w zakażeniach skóry są ziarniniaki Gram-dodatnie, głównie gronkowce i paciorkowce β-hemolizujące.  

Komentarze do artykułu

Ankieta

  

NFZ to:

Konkurs na forum
Konkurs tematyczny