Zaloguj
Reklama

Olejek arganowy

Olejek arganowy
Fot. medforum
(1)
Olejek arganowy

Olejek arganowy, wykorzystywany jest w wielu krajach. Drzewa Arganu powszechnie występują w Maroku (dokładnie w jego południowo - zachodniej części). Owoce tego drzewa mają owalny kształt, są mięsiste a ich pestki zawierają „skarb” natury - olejek o szczególnych właściwościach - olejek arganowy. Nazywany jest on przez niektórych „kreatorem młodości”. Niestety orzech drzewa arganu jest bardzo twardy, przez co trudny do pozyskania dlatego jako „przetworzony” zbierany jest z kozich odchodów.

Olej nazywany cudotwórczym, tłoczony jest na zimno w związku z powyższym zachowywane są jego wszystkie drogocenne właściwości. Charakteryzuje go szczególnie intensywny, nieprzyjemny kozi zapach. W związku z powyższym wielu producentów decyduje się na dodawanie do niego różnego rodzaju aromatów w celu poprawy zapachu. Niestety wykazano, iż tego typu zabiegi niszczą aktywność niektórych zawartych w oleju arganowym substancji.
 

Olejek arganowy - Objawy i przebieg

Olejek arganowy wykorzystywany jest od wielu tysięcy lat. Zawiera on bardzo dużą ilość kwasów tłuszczowych a także witaminę E. W jego skład wchodzą także: stygmasterol, tirukallol.
Wykorzystywany jest w salonach kosmetycznych a także podczas zabiegów dermatologicznych. Olejek ten wykazuje wiele właściwości takich jak:

  • usuwanie blizn,
  • problemy z przetłuszczaniem,
  • walka z przesuszoną skórą,
  • niwelowanie szorstkości skóry,
  • likwidacja problemu łuszczenia się skóry,
  • leczenie egzemy,
  • leczenie i łagodzenie problemów z łuszczycą skóry.

Co ważne olejek arganowy wykazuje silne działanie, które ma na celu wzmacnianie układu immunologicznego, usprawnia krążenie a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Wiele kobiet stosuje olejek arganowy do stóp a także na skórę łokci czy kolan. Używany jest także powszechnie podczas zabiegów podologicznych (przy suchych i pękających piętach).
Najnowsze badania pokazują, że olejek arganowy wykazuje działanie naprawcze oraz regeneracyjne i wzmacniające dla komórek naskórka. Ogromną zaletą jest także to, że ma silne właściwości przeciwzapalne.

(1)

Materiały zawarte w dziale Specjalista Radzi mają charakter informacyjny i należy je traktować jako dodatkową pomoc przy udzieleniu niezbędnej pomocy choremu oraz jako ewentualny wstęp do leczenia przez specjalistę. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za efekty zastosowania w praktyce informacji umieszczonych w dziale Specjalista Radzi.

Reklama
Komentarze