Hejka mam pytanie,bo ostatnio mam problem z przebarwieniami,a jedno utrzymuje sie juz prawie pol...
Forum: Pielęgnacja i choroby skóry
Temat: Zapalenia mieszka włosowego / grzybica / nużeniec ?? (1)
- http://www.forumdermatologiczne.pl/forum/zapalenia-mieszka-wlosowego-grzybica-nuzeniec/watek/1205610/1.html#p1205610http://www.forumdermatologiczne.pl/forum/zapalenia-mieszka-wlosowego-grzybica-nuzeniec/watek/1205610/1.html Zapalenia mieszka włosowego / grzybica / nużeniec ?? Gość
Witajcie!
Piszę do Was ponieważ szukam nowego pomysłu, który przyczyniłby się do powstrzymania choroby która mnie dopadła. Zacznę od opisu tego jak się wszystko zaczęło i jakimi środkami próbowałem już zostać wyleczony.
Chciałbym dodać, że chodziłem do lekarzy dermatologów oraz trychologów tylko prywatnie, do najlepszych gabinetów w Warszawie. Moje leczenie pochłonęło już koszty porównywalne z nowym skuterem dobrej marki, a efektów nie ma..
Mój problem to bolące, ropne krosty pojawiające się w następujących lokalizacjach:
potylica, szczyt głowy, boczki (baki), broda, podbródek, wysokie miejsca na czole.
06.2013
Początek choroby: Udałem się do fryzjera posiadając rany na potylicy. Wynikają one z mocnego wbicia paznokci w skórę głowy i szarpania nią – podczas ćwiczeń sztuk walki.
09.2013
Diagnoza: Zapalenie mieszka włosowego
Lek: Davercin w płynie – 2 tyg.
Wynik leczenia: Silne podrażnienie skóry
11.2013
Diagnoza: Ropne zapalenie mieszka włosowego
Lek: Tetracyclinu TZF 250mg – 2 tyg, 2x dziennie
Wynik leczenia: Polepszenie stanu
01.2014
Diagnoza: Niedoleczony stan
Lek: Tetracyclinu TZF 250mg – 2 tyg, 4x dziennie
03.2014
Diagnoza: Brak zdefiniowania
Lek: Belosalic w płynie, metronidazol w żelu, Rovamycyna 1 tabl. 3x dziennie przez 14 dni
06.2014
Lek: Bedicort G
Wynik leczenia: Brak zmian
10.2014
Badania laboratoryjne z posiewu
Grzyby- brak
Drożdże- brak
Pleśnie- brak
Lampa Wooda- brak
Mykologiczne- ujemne
12.2014
Lek: Metronidazol – doustnie 2x dziennie 14 dni, 1x dziennie 14 dni
01.2015
Grzyby- brak
Staphylococcus epidermidis – kilka kolonii
02.2015-06.2015 Brak notatek
06.2015
Lek: Detrymecyna 4,0 – 2x dziennie, Metronidazol – 2x dzinnie przez 1 miesiąc Colostrigen- po odstawieniu leku
11.2015
Lek: Detrymecyna 4,0 – 2x dziennie, Szampon z dziegciem- 2x w tygodniu, Damelium- 2x dziennie 2 miesiące
Wynik leczenia: Lekkie polepszenie stanu
01.2016
Staphylococcus epidermidis – liczne
Wrażliwy: Metycylina, Erytromycyna, Klindamycyna, Tetracyklina, Ciproflokasacyna
02.2016
Diagnoza: Alergia
Lek: Telfexo 180mg 10 dni, Dynid 5mg 10 dni, Clobex 500mg/g miesiąc
Wynik leczenia: Duże polepszenie stanu (niestety nie na długo)
04.2016
Lek: Clatra 20mg co drugi dzień przez miesiąc, Clobederm 0,5mg/g, Belogent 0,5mg/g + 1mg codziennie
Wynik leczenia: na początku było tak sobie, po odstawieniu Clobederm stan się poprawił, jednak nie wyleczył
05.2016
Lek: Clatra 20mg co drugi dzień przez miesiąc, Fluconazole przez tydzień co drugi dzień, Fucidin codziennie
Wynik Leczenia: Najlepszy do tej pory, praktycznie wyleczenie stanu. Niestety teraz problem powrócił i chociaż nie jest tak bardzo źle jak było, to jest źle.
Wnioski
Do tej pory głównie byłem leczony antybiotykami, które co prawda pomagały i zaleczały stan, ale on dość wracał ze zdwojoną siłą. Najlepsze rezultaty przyniosły następujące preparaty:
Clobex
Clatra – w dużej dawce
Fluconazole – wydaje mi się, że gdyby zwiększyć jego dawkę, byłby bardzo pomocny w leczeniu
Fucidin – świetnie zaleczył istniejące problem, niestety powrócił po ok miesiącu od odstawieniu maści.
Czy macie jakieś pomysły co dalej z tym zrobić. Gdzie mogliby mi pomóc?
Mam już serdecznie dosyć tego problemu, jest bardzo uciążliwy i realnie przeszkadza mi w funkcjonowaniu. - Gość
- Przebarwienie czy blizna ?Forum: Pielęgnacja i choroby skóry
- Cetaphil emulsja micelarna
Witam, lekarz polecil mi do mycia twarzy cetaphil EM emulsje micelarna, mam cere tradzikowa i...
Forum: Pielęgnacja i choroby skóry - CZERWONE PLAMY
WITAM MAM PROBLEM CO TO MOGĄ BYĆ ZA PLAMY,JAK BY PO UKĄSZENIU KOMARA......
Forum: Pielęgnacja i choroby skóry - Długo paprajace się strupki
Witam co jakiś czas pojawia mi się zwykły syfek wiadomo staram się tego nie...
Forum: Pielęgnacja i choroby skóry
- Tematy:
- zmiany skórne
- pielęgnacja
- oparzenia skóry