użytkowników online: 4767

Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.9)
      Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (171) Artykuły (23) Porady (27) Społeczność (548) Szukaj  

Forum - Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Rumien, alergia? Co to jest? PROSZE POMÓŻCIE [6]

• Dodano: 16-01-2012, 16:12
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam, od 6 lat zmagam sie z "wysypka", jaka widziecie na zdjęciu.Idąc do dermatologa, okreslił ze jest to uczulenie, ale wykrycie na co - jest nierealne. Potem inny dermatolog powiedzial mi ze to moze byc uczulenie na platki kosmetyczne(żarty chyba...), jeszcze inny lekarz przepisal mi masc sterydowa elocom ktora leczylam sie 4 lata - jednak po wizycie u innego lekarza, kategorycznie odradzil uzywania tej masci do twarzy i przepisal mi protopic.
      Z moich obserwacji nie zauwazylam aby uczulaly mnie konkretne pokarmy, byl okres kiedy przez rok mylam twarz woda z kranu i bylo ok, teraz jest to niemozliwe, bo rowniez zaczyna sie ten wysiek frown myjac woda przegotowana jest roznie. Nie zauwazylam aby wysypka wyskakiwala KONKRETNIE po zastosowaniu jakiegos kosmetyku, czy tez po alkoholu badz danym pokarmie frown (
      Na chwile obecna stracilam prace, nie stac mnie na prywatne wizyty u dermatologów. jednak ta wysypka mnie przeraza i meczy... skroa jest chropowata ale nie jest sucha w tym miejscu! Jak zalecze protopickiem, jest ok, jednak po jakims czasi znowu sa nawroty niewiadomo z jakiego powodu frown (
      Prosze o jakas rade.
      Dodam, ze wysypka jest tylko i wyłącznie na brodzie w obrębie pod noskiem i ciut na policzkach, jak widac na zdjeciu.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 21-01-2012, 15:35
      •  
      •  
      •  

Czy wiesz, że świąd skóry może doprowadzić do powstania wtórnych zmian na skórze:

http://www.forumdermatologiczne.pl/specjalista/ep,191,from-user

• Dodano: 26-01-2012, 14:58
      •  
      •  
      •  
      •  
      Nie wiem, od czego mogło się to zacząć, ale teraz - po 4 latach używania sterydu - masz na pewno posterydowe zapalenie skóry lub już trądzik różowaty.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 26-01-2012, 16:52
      •  
      •  
      •  
      •  
      Smaruj twarz maścią z wit A nie pomoże pewnie tak szybko jak protopik ale pomoże napewno.
      • Dodano: 26-01-2012, 21:29
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dziekuje za informacje!
      Objawy do posterydowego zapalenia skóry sa baaardzo podobne, uczulenie "wyskakuje" TYLKO w miejscu, gdzie stosowalam sterydy i protopic, kiedys stosowalam na czolo i policzki, ale bardzo krótko - chyba skóra nie zdarzyla sie uzaleznic?
      Wyczytalam ze przy tym, nalezy odstawic wszystkie leki i tak zrobie.
      Myslalam aby najpierw wydac pieniadze na testy alergiczne,ale chyba lepszym rozwiazaniem bedzie dobry dermatolog?
      Mam pytanko, czy witamina a moze zaszkodzic?
      • Dodano: 31-01-2012, 18:04
      •  
      •  
      •  
      •  
      Jak długo stosowałaś Protopic?
      Skóra uzależnia się od sterydu bardzo szybko. Napisałaś, że 4 lata stosowałaś steryd, nawet jeśli sporadycznie, to skutki mogą być waśnie takie. Tutaj może pomóc tylko BARDZO dobry dermatolog. Bardzo dobry, a takiego ze świecą szukać.
      Nigdy więcej nie używaj sterydu.
      Witamina A nie zaszkodzi, ale jest w maści zazwyczaj z wazeliną, parafiną, może być ciężka, więc nie smaruj cały czas. Nawilżaj, przede wszystkim. Np. Cetaphil. Szukaj kremów o krótkim składzie, polecanych przez inne dziewczyny z problemami.
      Testy alergiczne też powinnaś zrobić.
      • Dodano: 01-02-2012, 18:08
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ja twarz po sterydach wyleczyłam maścią rumiankową i cynkową stosowaną łącznie nakładałam jedną po czasie drugą,dwa razy w tygodniu maseczka do cery trądzikowej z glinki kambryjskiej i okłady z ziół.
      Wcześniej lekarz przetestował na mnie wszelkie nowości i nic to nie dawało skutek był odwrotny.
      maść z wit A rozpuszcza łuskę i ułatwia jej usuwanie co przy stanie zapalnym jest normalne. zawsze ją w tym miejscu stosuje i nie widzę żadnych skutków ubocznych.
      A stosuje tą z Hasko-Leku z niebieskimi napisami.

Podobne dyskusje

Ankieta

Czerniak to?