Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.9)
      Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (171) Artykuły (22) Porady (27) Społeczność (547) Szukaj  

Forum - Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Podskórne gule [5]

• Dodano: 30-08-2011, 12:56
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam
      Na twarzy od niecałego roku wyskakują mi podskórne gule, nie są to zwyczajne pryszcze, bo nie można ich wycisnąć, nawet przekuwając je nie wypływa ropa, a osocze lub krew. Tworzą się bardzo głęboko pod skórą, w ogóle nie przypominają pryszcza. Same się pojawiają i jeśli ich się nie męczy to same znikają po jakimś tygodniu, po czym przy końcowej fazie znikania pojawia się kolejny taki sam w innym miejscu.
      Na początku pojawiania się czuć pod skórą lekko bolące stwardnienie, wydaje się jakby było maksymalnie pod skórą, bo naciskając na to czuje się opór skóry. Stopniowo powiększa się, i zaczyna czerwienieć. Większość z nich ma ok. 1-1,5 cm średnicy(nie na ciągam nic, bo przed chwilą zmierzyłem, i na dodatek jest to ten z mniejszych), co sprawia, że nie da się tego nie zauważyć. Praktycznie nie ma przerw w ich występowaniu.
      Obecnie na wakacjach mając dużo słońca przez 2 miesiące wyskoczyło zaledwie kilka, co mnie bardzo ucieszyło, ale teraz wracają znowu. Byłem u demratologa 2 razy i wypisał 2 razy to samo, płyn do smarowania rano, czuć alkohol, i taką zawiesinę na noc. Smaruje nimi regularnie od 2 tygodni i nic nie pomaga. Wcześniej używałem troche nieregularnie, bo bardzo wysuszało mi skóre.
      Na prawdę prosze o pomoc, bo już ledwo wytrzymuje to psychicznie, dopiero co cieszyłem się, że już przestają wyskakiwać, a zaczęły znowu.
      Ktoś mi zasugerował, że to może być na tle nerwowym, ale ciężko mi się nie denerwować, skoro wyskakują coraz to nowe, wyglądają tak tragicznie, że nie wychodzę z domu jeśli nie muszę.
      Mogę opisać coś więcej, jeśli potrzeba.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 30-08-2011, 13:00
      •  
      •  
      •  
      •  
      Na tego typu guzki dobra jest maść ichtiolowa +
      chlorchinaldin maść - dzięki niej zasusza się to.

Jeśli to już długo trwa zmień dermatologa i zaproponuj kurację izotretynoiną, mi bardzo pomogła zero trądziku wink
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 30-08-2011, 13:07
      •  
      •  
      •  
      •  
      "chlorchinaldin maść" tej maści jeszcze nie próbowałem.
      Ichtiolowa nic nie dała, tak jak jakieś cynkowe czy wiele innych które próbowałem.
      • Dodano: 30-08-2011, 13:52
      •  
      •  
      •  
      •  
      poza tym, warte uwagi są peelingi np. salicylowy wystarczy poszukać w necie jak je zrobić wink
      • Dodano: 30-08-2011, 14:55
      •  
      •  
      •  

Świąd skóry to poważna choroba. Dowiedz się wszyszystkiego na ten temat:

Podaję link: http://www.forumdermatologiczne.pl/specjalista/ep,518,swierzb,from-user

• Dodano: 30-08-2011, 15:58
      •  
      •  
      •  
      •  
      używam tego pillingu 2 razy w tygodniu, chyba już wszystkiego probowałem.

Podobne dyskusje

Ankieta

Różyczka - to choroba o jakiej etiologii?