Ponieważ odpowiednia pielęgnacja skóry może znacząco zmniejszyć dolegliwości postanowiłam podzielić się z innymi rodzicami moimi doświadczeniami i informacjami wyczytanymi na innych forach.
Przedstawiam w pigułce:
- po pierwsze - do lekarza - najlepiej znaleźć lekarza o dwóch specjalnościach: alergolog i dermatolog
- po drugie - sprawdzić w jakich okolicznościach dolegliwości się nasilają; najlepiej zaprowadzić dzienniczek i notować

UNIKAĆ ALERGENÓW (nie dla wszystkich jest to oczywiste...)
- po trzecie - dbać należycie o skórę - natłuszczać (NIE! nawilżać!), dobre efekty dają maści na cholesterolu i hascobazie aczkolwiek w przypadku Twojego dziecka niekoniecznie muszą działać;
- po czwarte: pogodzić się z faktem że może upłynąć trochę czasu zanim znajdziecie odpowiednie: lekarza/lekarstwa/kosmetyki/alergeny
- po piąte - nie eksperymentować kosmetykami a już na pewno nie dostępnymi w każdej drogerii
- po szóste - wywalić precz wszystkie chemikalia do prania (prać rzeczy dziecka, jego pościel i ręczniki w płatkach mydlanych, lub jeśli to niemożliwe w 100% pewnym, delikatnym proszku lub płynie, czyli takim, który nie uczula i nie powoduje podrażnień)
- po siódme - absolutnie nie używać płynów do płukania (!!!), pranie płukać 2 razy (jeśli pralka to umożliwia)
- po ósme - nie przegrzewać dziecka, dbać aby jego ubranka nie drażniły skóry, absolutny zakaz ubierania w jakiekolwiek "sztuczne" tkaniny; poliester precz! bawełna i len - zdecydowania tak
- po dziewiąte - sprawdzić czy dzieciak nie jest uczulony na barwniki zawarte w tkaniach (niestety tylko metoda prób i błędów; z mojego doświadczenia - dosć często uczulają barwniki używane do farbowania dżinsów
- po dziesiąte - precz konserwanty
- po jedenaste - absolutny zakaz używania wszelakich balsamów do ciała i mydła; do tego wynaleziono dermokosmetyki - bardzo dobra jest cała seria Cetaphil, polecam zwłaszcza Restoraderm emulsja do mycia i emulsja do pielęgnacji całego ciała - ja kupuje w necie, stosuję u mojego synka od niedawna ale jest naprawde bomba
- po dwunaste - przy azs nie są wskazane długie kąpiele (skóra jest bardzo sucha a długie moczenie dodatkowo wysusza), codziennie najwyżej szybkie prysznice, kąpiel, jeśli już, raz na tydzień (do kąpieli oilum, emolium albo coś takiego)
- po trzynaste - nie zaszkodzi zrobić badania na pasożyty z naciskiem na lamblie, albo po prostu przeleczyć na pasożyty nawet jak badania wyjdą ujemne .
Póki co tyle mi sie nasunęło. Jak coś sobie przypomnę, dopiszę. Mam nadzieję że się komuś przyda.
Nie akceptuję pustych głów i pustych słów....
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos