użytkowników online: 277

Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.9)
      Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (171) Artykuły (22) Porady (27) Społeczność (547) Szukaj  

Forum - Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

AZS, sucha, swędząca skóra u dzieci: wskazówki dla rodziców w pigułce [24]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 18-04-2012, 01:45
      •  
      •  
      •  
      •  
      DAJ JUZ SOBIE SPOKÓJ Z TA REKLAMĄ TEGO SPECYFIKU BO TO DAREMNE JEST
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 22-06-2011, 23:31
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ponieważ odpowiednia pielęgnacja skóry może znacząco zmniejszyć dolegliwości postanowiłam podzielić się z innymi rodzicami moimi doświadczeniami i informacjami wyczytanymi na innych forach.

Przedstawiam w pigułce:
      - po pierwsze - do lekarza - najlepiej znaleźć lekarza o dwóch specjalnościach: alergolog i dermatolog
      - po drugie - sprawdzić w jakich okolicznościach dolegliwości się nasilają; najlepiej zaprowadzić dzienniczek i notować smile UNIKAĆ ALERGENÓW (nie dla wszystkich jest to oczywiste...)
      - po trzecie - dbać należycie o skórę - natłuszczać (NIE! nawilżać!), dobre efekty dają maści na cholesterolu i hascobazie aczkolwiek w przypadku Twojego dziecka niekoniecznie muszą działać;
      - po czwarte: pogodzić się z faktem że może upłynąć trochę czasu zanim znajdziecie odpowiednie: lekarza/lekarstwa/kosmetyki/alergeny
      - po piąte - nie eksperymentować kosmetykami a już na pewno nie dostępnymi w każdej drogerii
      - po szóste - wywalić precz wszystkie chemikalia do prania (prać rzeczy dziecka, jego pościel i ręczniki w płatkach mydlanych, lub jeśli to niemożliwe w 100% pewnym, delikatnym proszku lub płynie, czyli takim, który nie uczula i nie powoduje podrażnień)
      - po siódme - absolutnie nie używać płynów do płukania (!!!), pranie płukać 2 razy (jeśli pralka to umożliwia)
      - po ósme - nie przegrzewać dziecka, dbać aby jego ubranka nie drażniły skóry, absolutny zakaz ubierania w jakiekolwiek "sztuczne" tkaniny; poliester precz! bawełna i len - zdecydowania tak
      - po dziewiąte - sprawdzić czy dzieciak nie jest uczulony na barwniki zawarte w tkaniach (niestety tylko metoda prób i błędów; z mojego doświadczenia - dosć często uczulają barwniki używane do farbowania dżinsów
      - po dziesiąte - precz konserwanty
      - po jedenaste - absolutny zakaz używania wszelakich balsamów do ciała i mydła; do tego wynaleziono dermokosmetyki - bardzo dobra jest cała seria Cetaphil, polecam zwłaszcza Restoraderm emulsja do mycia i emulsja do pielęgnacji całego ciała - ja kupuje w necie, stosuję u mojego synka od niedawna ale jest naprawde bomba
      - po dwunaste - przy azs nie są wskazane długie kąpiele (skóra jest bardzo sucha a długie moczenie dodatkowo wysusza), codziennie najwyżej szybkie prysznice, kąpiel, jeśli już, raz na tydzień (do kąpieli oilum, emolium albo coś takiego)
      - po trzynaste - nie zaszkodzi zrobić badania na pasożyty z naciskiem na lamblie, albo po prostu przeleczyć na pasożyty nawet jak badania wyjdą ujemne .

Póki co tyle mi sie nasunęło. Jak coś sobie przypomnę, dopiszę. Mam nadzieję że się komuś przyda.

Nie akceptuję pustych głów i pustych słów....

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 23-06-2011, 08:02
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ja bym po prostu kąpała dziecko w wywarze słomy owsianej kąpiel ok.15 min dość ciepła na koniec chłodny prysznic i natłuszczenie całego ciała maścią ochronną z wit A a wtedy nie były by potrzebne te wszystkie przykazania po miesiącu widać efekty.
      • Dodano: 23-06-2011, 15:55
      •  
      •  
      •  
      •  
      taaa i spluwała przez lewe ramie podczas całego obrzędu
      • Dodano: 23-06-2011, 19:13
      •  
      •  
      •  
      •  
      To nie jest zabobon a stary sprawdzony sposób,stosują go matki u dzieci z łuszczycą gdzie już nic nie działa ale każdy ma wolny wybór jeden może wyśmiewać drugi zastosować.Nie wiem czy kąpiel w wywarze ze słomy owsianej czy płatków czy innych ziół można wogóle porównywać z czymś takim jak zabobonne spluwanie przez ramię.
      Przez blisko 10 lat stosowania tych oświeconych dermokosmetyków i różnych takich nie miałam żadnej poprawy za to po ziołach skórę mam czystą po dwóch miesiącach stosowania.
      Wyznaje zasadę[" lepiej wierzyć niż mierzyć"] stare powiedzenie ale zawsze aktualne
      • Dodano: 03-07-2011, 19:09
      •  
      •  
      •  
      •  
      a jak na 100% zdiagnozować azs?
      • Dodano: 14-07-2011, 09:42
      •  
      •  
      •  

Masz problem ze suchą skórą? Zobacz tą poradę, napewno rozwieje wiele wątpliwości:

http://www.forumdermatologiczne.pl/specjalista/ep,339,suchosc-skory,from-user

• Dodano: 25-07-2011, 00:16
      •  
      •  
      •  
      •  
      nie da się chyba na 100% zdiagnozować azs. dermatolodzy wrzucają do tego worka różne choroby o podobnych symptomach. No ale taka to już dziedzina medycyny ze chyba nie da się inaczej.

Z tymi zabobonami to też na dwoje babka wróżyła- moim zdaniem wiele z nich na pewno działa ale podobnie jak lekarstwa nie na wszystkich. No i zawsze jest ryzyko ze sie pogorszy... W przypadku lekarstw wiemy ze zanim zostaną dopuszczone do sprzedaży musza byc testowane i sprawdzane a nad ich skladem i jakością ktoś tam czuwa. Nie mozesz tego powiedziec o ziołach których działanie nie dokońca jest znane i zbadane, jak również ich pochodzenie i skład mogą miec wiele do życzenia. Ja bym tam dziecka nie wykompał w żadnym wywarze czy roztworze. Po prostu za duże ryzyko moim zdaniem.

Co do Restoradermu to nie spotkałem się nigdy z tym a na półce z emoilantami w aptece tego nie ma. Czy to jest w ogole dostepne w Polsce?
      • Dodano: 25-07-2011, 06:05
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mówisz ze kąpiel w słomie owsianej to za duże ryzyko bo nie znasz składu słomy?
      A nie boisz się składu leków z których masz zawsze skutki uboczne.
      Faktycznie jak może nie przybywać chorób skoro się tak myśli.
      Każdy ma prawo wyboru ja też i wybieram naturalne kąpiele ziołowe za co moja skóra jest mi wdzięczna pięknym wyglądem gładziutkiej skórki.
      Za to po emolientach poprawa była ale na krótko.
      • Dodano: 25-07-2011, 11:27
      •  
      •  
      •  
      •  
      Moja córeczka ma bardzo suchą skóre ale jest coraz lepiej bo od jakiegoś czasu stosuje restoraderm, ma nawilżoną skóre i nie drapie się juz tak często jak wczesniej.
      • Dodano: 25-07-2011, 11:28
      •  
      •  
      •  
      •  
      Moja córeczka ma bardzo suchą skóre ale jest coraz lepiej bo od jakiegoś czasu stosuje restoraderm, ma nawilżoną skóre i nie drapie się juz tak często jak wczesniej.
      • Dodano: 25-07-2011, 11:28
      •  
      •  
      •  
      •  

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?