Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.9)
      Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (171) Artykuły (22) Porady (27) Społeczność (547) Szukaj  

Forum - Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

pokrzywka po ciąży [8]

• Dodano: 12-07-2007, 18:04
      •  
      •  
      •  
      •  
      Moje problemy ze skórą zaczęly się po urodzeniu dziecka. Drobne krostki pojawiały się na skórze pod wpływem zmiany temperatury. Dolegliwości miały różne natężenie - przez jakiś czas nie myślałam o nich, ale ostatnio pokrzywka wróciła. Bardzo zaniepokoiło mnie natężenie objawów. Przedwczoraj po wyjściu z basenu przeraziłam sie wyglądu swojej skóry - była cała w bąblach, zaczerwieniona. Mój mąż ma pokrzywkę, która pojawia się pod wpływem zimna - czy mogłam sie zarazić. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanie, daczego moje problemy zaczęly się po ciąży? Czyżby to jakieś zaburzenia hormonalne? Proszę o odpowiedź.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 17-07-2007, 20:01
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam moja siostra także dostała pokrzywke po urodzeniu dziecka i zmaga się z nią ponad 2 lata miała robione badania hormonalne bo jest ponoć uczulona na swój własny progesteron ale czy tak jest w 100% to lekarze sami niewiedzą.obecnie dostała od gina tabletki anty Yasmin i pomagają.przedtem musiała usunąć wszelkie stany zapalne np.musiała wyleczyć zęby, usunęłą ropne migdały oraz woreczek żółciowy bo miała kamienie i to niby też mogłobyć przyczyną.Niestety też nie jest wyleczona a yasmin na tyle pomaga że niejest już tak obsypana ale zobaczymy bo dopiero wybrała 1 opakowanie.Obenie jest pod kontrolą endokrynologa,ginekologa,dermatologa.
      • Dodano: 19-07-2007, 21:17
      •  
      •  
      •  

Masz problem ze suchą skórą? Zobacz tą poradę, napewno rozwieje wiele wątpliwości:

http://www.forumdermatologiczne.pl/specjalista/ep,339,suchosc-skory,from-user

• Dodano: 21-07-2007, 22:34
      •  
      •  
      •  
      •  
      bardzo dziękuję za odpowiedź. Podejrzewam, że przyczyną moich probemów był stres. Piszę "był", bo ostatnio objawy ustąpily. Wyjechalam na Mazury - po raz pierwszy od 2 lat - i pokrzywka zniknęła. Nie wiem, na jak dlugo, ale mam nadzieję, że na długo. Borykałam się z problemem ponad rok, a wystarczył klilkudniowy wyjazd i jest w porządku.
      • Dodano: 31-07-2007, 21:03
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam, od momentu zajścia w ciąże zaczęły pojawiać mi się na twarzy swędzące bąble, jak po ugryzieniu komara, które utrzymują sie do 5 dni. W trakcie karmienia piersią objawy mocno się nasiliły i niestety nie przeszły po odstawieniu dziecka. Na dzień dzisiejszy trwa to już 5 lat. Głównie zaatakowane są boki twarzy - policzki, skronie, skóra na żuchwie. Testy alergiczne nic nie wykazały. Badania hormonów prawidłowe. Żadnych bakterii i pasożytów nie mam. Byłam u wielu lekarzy alergologów i dermatologów. Ich metody są proste: "proszę łykać zyrtek"lub inny lek przeciwhistaminowy obecnie na topie, niestety te leki nie dają żadnych rezultatów. Próbowałam różnych diet i nic nie pomaga. Środki antykoncepcyjne też nie. Żaden lekarz nie traktuje tego tak naprawdę poważnie. A ja już nie pamiętam jak to jest, jak nic nie swędzi i jak wyglądam bez tych bąbli. Bardzo proszę o pomoc.
      • Dodano: 02-08-2007, 19:44
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam.Podejrzewam że tak jak ja i wiele innych osób chorujesz na pokrzywkę.Znam ten problem poniewaz sama na to choruję (w listopadzie bedą już 2lata).Niestety tak jak ty lecze się i nic zero poprawy.Usunęłam już woreczek żółciowy z kamieniami i nic.Usunbęłam także migdały również żadnego rezultatu.Chciałabym dodać iż u mnie pokrzywka pojawiła się po urodzeniu syna i dokładnie po zaprzestaniu karmienia.W trakcie karmienia brałam tabletki anty typowe dla matek karmiących i po odstawienu równy tydzień jak mnie wyrzuciło.Podejrzewam że w wyniku brania tych tabletek mój organizm uczulił się na swój własny PROGESTERON.Niestety ja nie mogę wykonać żadnuych testów ponieważ bąble mam non-stop a wyniku tego lekarze nie mogą wykonać u mnie zadnych testów.Podobnie jak Ty robiłam badania w kierunku pasożytów ale jestem czysta.Wybieram się jeszcze na gastroskopię aby pobrać śluzówkę żoładka i przebadać się w kierunku HELICOBACTER PYROLI ponieważ bakteria ta również może powodować pokrzywkę.Jeśli chodzi o leki które zażywasz chodzi mi o ZYRTEC to po pierwsze zalecam tobie zmienić lekarza ponieważ są inne bardziej skuteczne leki i przede wszystkim silniejsze jak na przykład XYZAL ktory sama obecnie zażywam.Innym znanym lekiem jest Telfast 180 typowo na pokrzywkę.Jesli chodzi o lekarzy to przez te 2 lata które się leczę nie znalazłam zupełnie nikogo kto mógłby mi pomóc.Dostajesz tylko kolejne recepty i tak w kółko.W chwili obecnej biorę tabletki anty ktore zatrzymają pracę jajników i wtedy się okaże czy to progesteron.Poki co zmień dermatologa niech zmieni leki.pozdrawiam
      • Dodano: 03-08-2007, 20:34
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dziękuje bardzo za odpowiedź. Jeżeli chodzi o helicobacter to nie koniecznie trzeba robić od razu gastroskopię. Ja robiłam badania z krwi z ilościowym określeniem przeciwciał, w jeden z prywatnych przechodni. Test nie jest drogi jakieś 30 zl. Nie słyszałam żeby był niewiarygodny. Może warto spróbować. Jak można sprawdzić czy ma się uczulenie na własny progesteron? I dlaczego nie można mieć wtedy bąbli? Nie zauważyłam u mnie różnicy w ilości bąbli jeżeli chodzi o cykl. Czy to ma znaczenie? Czy możesz polecić jakieś preparaty, które niwelują swędzenie? Ja korzystam tylko z pudrów na ospę wietrzną. Chyba rzeczywiście muszę poszukać dermatologa, do tej pory chodziłam do alergologów. Raz byłam u pani ordynator dermatolog. Przypisałam mi antybiotyk!!!!!!!! Nie skorzystałam i więcej nie poszłam. Ja mogę polecić lakcid lub inny tego typu lek. Ponoć kwas mlekowy stopuje reakcje alergiczne. Mi to pomaga szczególnie przez pierwsze dwa tygodnie. Później wszystko wraca do normy, czy cała buzia zbąblona. Ale 2 tygodnie to też coś. Znam xyzal i telfast - u mnie niestety zero poprawy może tylko przez pierwszy tydzień zażywania jest trochę lepiej. Pozdrawiam.
      • Dodano: 01-02-2012, 20:44
      •  
      •  
      •  
      •  
      U mnie pokrzywka pojawiła się 6 miesiecy po porodzie. Zaczęło się od swędzących guzków na głowie, potem opanowała całe ciało. Jestem w trakcie badań, na razie wykluczono pasożyty. Co prawda badania robiłam raz, ale ezynofile sa w normie.
      Przed ciążą zdiagnozowano u mnie chorobę tarczycy Hashimoto. Teraz biorę Eutchyrox 25mg. Może tu jest problem. Mam nadzieję, że znajdę powód bo jak nie to stracę pracę i wyląduje w psychiatryku.
      Lekarze nie za bardzo przejmują się, a dla mnie to masakra frown
      • Dodano: 08-02-2012, 00:03
      •  
      •  
      •  
      •  
      A jednak mam gliste!!! Testy z krwi nie wychodziły. Wykazał to jednoznacznie biorezonans. Okazuje się, że bardzo ciężko jest wykryć robale i z krwi i z próbki. Teraz jestem w trakcie leczenia i wreszcze jest nadzieja...

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?