użytkowników online: 509

Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.1)
      Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (164) Artykuły (18) Porady (27) Społeczność (466) Szukaj  

Forum - Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

pokrzywka cholinergiczna, alternatywne leczenie, czas trwania [1186]

• Dodano: 08-09-2007, 10:33
      •  
      •  
      •  
      •  
      Tomku dziękuje w imieniu wszystkich gości tego tematu. Twoje informacje mogą być wiece pomocne w leczeniu tej przypadłości. Jestem autorem tematu. i chce tego co wszyscy tutaj . więc proszę o pisanie każdego wniosku co do tej choroby. każdej blachostki która ma wpływ na ta chorobę.. absolunie wszystko. potem będzie można wyciągnąć jakieś wlaściwości czy inne rzeczy które pomogą w jej zwalczeniu. u mnie pokrzywka nie występuje jeśli np przez 2,3 dni jest na dworze upal po 30 i więcej stopni. trzeba dojść do tego jakie zmiany wywołuje ta temperatura w organizmie i potem wywołać je sztucznie.Pozdrawiam Krzysiek
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 08-09-2007, 10:39
      •  
      •  
      •  
      •  
      Krzysiek-Lublin. południowo-wschodnia Polska. pozdrawiam
      • Dodano: 10-09-2007, 13:20
      •  
      •  
      •  
      •  
      Tomek

Ty z tymi lekami masz jak moja babcie.

"teraz uzależnilam się psychicznie od brania lekarstw. jak nie wezme wieczorem to rano wstaje i pierwsza myśl- nie wzięłam lekarstw! ahhhh! panika ogólna i po chwili z nerwów cała w plamach boje się że sobie rozwale wątrobe tymi lekami (lekarka kazała odstawiac na jakiś czas), ale jeszcze bardziej sie boje że jak ich nie wezmę to bede miała 100 razy więcej plam z nerwów że nie połknęłam! więc biore codziennie, bez wyjątku- jak chlebem się nimi pożywiam "

Nie bierz tych leków tylko jakieś witaminki i będzie, ok icon_wink.gif Polecam witaminki !!
      • Dodano: 10-09-2007, 13:47
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam Krzysiek,

A czy Aniu masz pokrzywkę ograniczona czy taka ogólna???? jesli ograniczona to prześledź rozmieszczenie układu nerwowego. typu splot ramieniowy, szyjny itp. jak zobaczyłem to kiedys to uzmysłowiłem sobie ze wzdłuż tych splotów mam pokrzywkę. ja na przykład ma ograniczona to pewnych partii ciała. sa hipotezy ze pokrzywka jest objawem nadwrażliwości na acetylocholinę . wydzielają ja nerwy podczas stresu i wysiłku więcej efekt mamy pokrzywkę. Widzę Aniu że w masz zaciecie do medycyny. proszę pisz o każdym spostrzeżeniu . pozdrawiam. ZDROWIA przede wszystkim.
      • Dodano: 11-09-2007, 00:23
      •  
      •  
      •  
      •  
      Krzysiu, moja pokrzywka jest raczej ogólna. Choć to co piszesz tez u mnie ma potwierdzenie- najpierw wysypka pojawia się na szyji, zgięciach łokci, wnętrzach ramion, a potem już cała twarz i reszta. Też czytałam że to może byc wrażliwość na acetylocholinę, czyli neuroprzekaźnik w nerwach. A jak czytam sposoby leczenia i widze: "nalezy unikać czynnika powodującego pokrzywkę" to już w ogóle jest świetnie... zapewne uniknę kontaktu z własnymi hormonami... taa.... Zamierzam się wybrać do kolejnego dermatologa wkrótce (poleconego przez innego lekarza) do jakiejś prywatnej kliniki, bo lekarze w tych normalnych przychodniach to nie przykładają się do pomocy.... Pamiętam jak jednej z zacięciem opowiadałam co mi się dzieje, że nie moge tak żyć, a ona na to z uśmiechem- "ale spokojnie, teraz wszyscy sa na cos uczuleni, moja córka np na sierść królika, kiedy poszła do kolezanki.....ble ble ble..." i to była jej pomoc- opowieśc o córce. Ach....co zrobić.

też życze zdrówka i pozdrawiam chłodno! (nie ciepło, bo jeszce plamki wyskoczą! icon_biggrin.gif
      • Dodano: 11-09-2007, 01:10
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam Krzysiek,,,

ja Ciepełko lubię a w szczególności upały. im więcej tym lepiej. bo w tedy nie mam pokrzywki. w wakacje jak pracowalem .na budowie to żar z nieba pot sie lał, i ani jednej krostki. dziennie sie przerzucało po kilkanaście ton. dzien w dzien. i nic. Powiem wam taka jedna rzec. kiedys koledzy wygagneli mnie na siłownie pozycyjna . 1 dzien sypało jak cholera. 2 ciut lepiej . 3 niezle a 4 nawet wysypka była mała. co raz mniejsza 5 dziewczyna wyciągnęła mnie z dyskoteki n dwór 1 stopien ja w koszuli ona sie ubrała, i potem zapalenie płuc i resztę ferii przelerzalem w łózko ,. wg moich obserwacji pokrzywka jak zsypie to trzyma ok 30 minut. zauwarzylem ze jesli będzie sie upawialo forsowne ćwiczenia to pokrzywka szybko da o sobie znać po paru minutach ale jesli dalej będziemy ćwiczyć z ta sama intensywnością torche sie zmniejszy po półgodziny i nie będzie swędzieć. wg mnie chodzi o to żę trzeba sie katować podczas treningu az do momentu kiedy przestanie sie zmniejszać. wtedy można odpocząć. niestety 2 godzinki u mnie to trwa. i tak codziennie. polecam rowerek. stacjonarny. bo na zwyklym jest przewiew powietrza.i cialo sie chlodzi. a tu musi sie wg mnie nagrzać. pot sie ma lać..... wazna jest systematyczność . warto także zapytać dziadków. w ich czasach na bank występowały pokrzywki. ciekaw jestem jak sobie z nimi radzili. we wsi każdy dobrze jest poinformowany wiec będzie łatwiej. popróbujciepozdrawiam
      • Dodano: 11-09-2007, 12:19
      •  
      •  
      •  

Czy wiesz, że świąd skóry może doprowadzić do powstania wtórnych zmian na skórze:

http://www.forumdermatologiczne.pl/specjalista/ep,191,from-user

• Dodano: 11-09-2007, 23:29
      •  
      •  
      •  
      •  
      No bo to tak jest, że jak wysypie to wyczerpuje sie cały zapas histaminy. I później już można robic co się chce i pojawiaj się pare plamek. Ja tak próbowałam na steperze w domu- za pierwszym razem zasuwałam tak, aby zrobić 1000 stepów w jak najkrótszym czasie i wtedy byłam cała czerwona. Ale za jakies 10 minut znów zaczęłam zasuwać na tej machinie i zrobiło sie tylko trochę plam, które można było śmiało zliczyć. niektórzy polecają rano straszny wysiłek, aby wystąpiła pokrzywka, bo potem histamina sie powoli odnawia w organiźmie więc powinno nie sypać dużo. dlatego też po pierwszym wysiłku mamy np plamy na szyi, a po drugim wysiłku już na szyi nie, tylko np na ręku, bo na szyi sie wyczepała w skórze substancja wywołująca plamy. Tylko komu się chce z rana ćwiczyć tak na maxa??? mi na pewno nie, bo jak wstane to długo minie zanim się obudze - a wtedy trzeba wyjśc z domu już.

PS. byłam dziś znów u dermatologa- tym razem poleciła wyprowadzić sie w tropiki ! genialne, chyba się zaczne pakować...

Przepisała mi Peritol, bo go jeszcze nie brałam, ale przerażają mnie jego działania uboczne (co prawda rzadkie, ale np żółtaczka??!!!! ) nie wiem czy jest sens brać leki mające złagodzić pokrzywkę i jednocześnie spowodowac inne choroby? icon_frown.gif
      • Dodano: 11-09-2007, 23:31
      •  
      •  
      •  
      •  
      Acha i jeszcze jedno- ja już nie mam dziadków, więc kogo zapytać? może sąsiadkę lub babcie z warzywniaka?? icon_biggrin.gificon_biggrin.gif oj, jedynie poczucie humoru daje mi troche odpocząć od tej choroby..
      • Dodano: 12-09-2007, 20:01
      •  
      •  
      •  
      •  
      Ania Z Gryfina 36 km od Szczecina!!!

Widzę że wszyscy załamujecie sie tą chorobą ja cały czas mam nadzieje że kiedyś mi to przejdzie. Biore teraz telfast i po tym leku moja pokrzywka jest drobniejsza i nie swędzi ale nadal jest. Myśle że wysiłek fizyczny codziennie to dobry pomysł żeby pozbyć się tej choroby ale bardzo jest mi trudno zmusić sie do ćwiczeń muszę mieć chyba jakiegoś osobistego trenera który kopnie mnie w tyłek i karze ćwiczyć. Ćwiczenia nie tylko mogą pomóc pokrzywce ale pozwoli utrzymać dobrą kondycje. Narazie zaczne od ćwiczeń w domu na rowerku troche brzuszków nawet jak mnie wysypie to i tak nikt nie bedzie tego widział icon_smile.gificon_wink.gif A zawsze można wziąśc prysznic i pokrzwka zmiejsza się troszke.

Mówicie wszyscy że jak was wysypie to strasznie swędzi ja takiego strasznego swędzenia nie odczuwam ale to pewnie dlatego że przyzwycziłam sie do tego.

WSZYSTKIM WAM POKRZYWKOWCą żYCZE POGODY DUCHA I GłOWA DO GóRY NASZA CHOROBE DA SIE WYLECZYć icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif

JAK KTOś CHCE POGADAć I WYMIENIć SIę DOśWIADCZENIEM W LECZENIU POKRZYWKI PISZCIE NA GADU : 5292192 icon_smile.gif
      • Dodano: 13-09-2007, 22:30
      •  
      •  
      •  
      •  
      Krzysiek.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a7/Nerves_of_the_left_upper_extremity.gif/180px-Nerves_of_the_left_upper_extremity.gif to zdjęcie znawcom medycznym daje wiele do myślenia. dziś zaniosłem kolejne zwolnienie z wf. lekarka bez pytania napisała mi na cały rok do 30 czerwca mimo że szkole skończę w maju.. popatrzyłem i pomyślałem to kolejny rok jak nie ćwiczę. pozdrawiam wszystkich gości i i Apeluje do Tomka o jakieś informacje co do tej kliniki. wierze że ta chorobę da sie pokonać i tylko dlatego sie jeszcze trzymam, zresztą pewnie jak większość gości tego tematu. musimy razem coś wymysleć pozdrawiam. gorąco. a Czy u was pokrzywka wychodzi po gwałtownej zmianie stanu psychicznego np gdy wpadniecie w euforie albo podczas ostej kłótni???? niestety ja tak mam. mam pytanie czy histaninę mozna kupic gdzieś????? bo mam pomysła razz

Podobne dyskusje

Ankieta

NFZ to: