użytkowników online: 193

Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.9)
      Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (171) Artykuły (22) Porady (27) Społeczność (547) Szukaj  

Forum - Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

pokrzywka cholinergiczna, alternatywne leczenie, czas trwania [1216]

• Dodano: 22-12-2011, 13:59
      •  
      •  
      •  
      •  
      Tak samo powiesz jak swędzenie sprawi ci ból?????????????
      Ból zęba w porównaniu z bólem skóry to pestka.
      Też to przechodziłam i nie sądzę żeby samo przestawienie myśli tu podziałało.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 22-12-2011, 15:08
      •  
      •  
      •  

Czy wiesz, że świąd skóry może doprowadzić do powstania wtórnych zmian na skórze:

http://www.forumdermatologiczne.pl/specjalista/ep,191,from-user

• Dodano: 22-12-2011, 16:17
      •  
      •  
      •  
      •  
      no to nie,lepiej łykaj leki badz krolikiem doswiadczalnym,załam sie i nic nie rob.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      • Dodano: 22-12-2011, 16:19
      •  
      •  
      •  
      •  
      albo skonsultuj sie z Housem.
      sory za sarkazm ale to kolo wzjaemnego użalania sie jest smieszne.
      • Dodano: 23-12-2011, 20:11
      •  
      •  
      •  
      •  
      Gość 2010-09-20 00:01:41 Witam wszystkich.

Nie czytałem wszystkich poprzednich wiadomości, ale postanowiłem, że podzielę się z wami moją historią, jeśli macie problem z pokrzywką cholinergiczną przeczytajcie moje rady, zapewniam, że wam się przydadzą.

Na pokrzywkę choruję/chorowałem od kilka ładnych lat. Byłem pod opieką dermatologów, leżałem w szpitalach, nikt mi nie mógł pomóc, leki proponowane przez dermatologów nie pomagały, niektórzy lekarze w ogóle nie rozumieli co mi jest.

W związku z tym, że moja pokrzywka miała super-ostry przebieg, trudno opisać ból, który pojawiał się z "wykwitami". Mnie nie swędziało, mnie za przeproszeniem napiep..... całe ciało, zwijałem się z bólu.

W związku z moją chorobą straciłem najlepsze lata mojego życia, odizolowałem się od rówiesnikow, nie moglem sobie poradzic, w szkole, potem na studiach. Czesto czulem sie upokorzony, po lekach chodzilem ledwo zywy.

Juz stracilem nadzieje, ze ktos kiedykolwiek mi pomoze, a jednak. Postanowilem, po tych wszystkich latach, kiedy stracilem juz nadzieje, ze choroba sama minie, pojsc do psychiatry, zwyczajnie. Poszedlem do najlepszego doktora w moim miescie, na NFZ, normalnie, do przychodni.

Jestem pod jego opieka, na poczatku bylo dosc ciezko, trzeba dobrze dobrac leki, ale pokrzywka minela jak reka odjal po jakichs 2 tygodniach, po miesiacu lub dwoch w ogole zapomnialem o tej chorobie. Co prawda przez dlugi czas odczuwalem, ze nie moge jeszcze robic wszystkiego, musze uwazac, ale wiele w tym wzgledzie winy psychiki. Jedynymi widocznymi objawami ubocznymi lekow bylo podniesienie niewielkie masy ciala. Oczywiscie takie leki nie sa obojetne dla naszego organizmu, ale moim zdaniem lepiej przezyc dobrze 5 lat krocej niz meczyc sie z ta straszna choroba.

Leki zmieniane mialem parokrotnie, teraz juz mam naprawde lekkie, zreszta od poczatku tak bylo, o niebo lepiej niz po tych od dermatologow. Tak naprawde to nie czulem nic dziwnego po nich, zadnego otumanienia itp.

Ja juz od dawna wiem, ze pokrzywka cholinergiczna, takiego stopnia jak moja, jest zwiazana tylko i wylacznie z psychika, nikt mi nie wmowi ze jest inaczej. Kazdy organizm roznie broni sie przed roznego rodzaju stresem. Moj reagowal akurat pokrzywka, innym wypadaja wlosy, itp.

Zachecam was, pojdzcie do psychiatry, dostaniecie lekkie srodki przeciwlekowe lub przeciwdepresyjne i jesli zostana dobrze dobrane wasz problem sie skonczy. Zaluje strasznie, ze nie wpadlem pare lat temu na ten pomysl. Bylbym pare ladnych lat do przodu.

Nie pytajcie o nazwy lekow, wychodze z zalozenia, ze kazdy powinien miec dobrane leki indywidualnie. Zycze powodzenia z pokrzywka, chetnie odpowiem na wszelkie pytania, mozecie pytac na forum, mozecie nazywac mnie "ura(t)dowany" i pytac smile

Naprawde, zachecam do zapoznania sie i wziecia pod uwage moich rad, chcialem sie podzielic moja historia.

Pozdrawiam,

ura(t)dowany
      Oddano 2 głosy
      • Dodano: 23-12-2011, 21:48
      •  
      •  
      •  
      •  
      i o to chodzi, poukladajcie sobie w glowie i wszyskie dolegliwosci miną. trzymajcie sie
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 24-01-2012, 21:56
      •  
      •  
      •  
      •  
      " lekarz1

Nie prowadzę badań naukowych, żeby jednoznacznie stwierdzić, czy roztocza wywołują pokrzywkę, czy nie. Jestem lekarzem praktykiem. Moje obserwacje prowadzą mnie do podejrzenia, że wszystkie pokrzywki są choroba psychosomatyczną, tzn. ich źródło jest w psychice, czyli w układzie nerwowym. Potliwość zależy od układu nerwowego wegetatywnego o czym pisałem już wcześniej. Dlatego obserwuje się związek nasilenia pokrzywki przy potliwości."

drodzy forumowicze-"Lekarz1" mówi sto procent prawdy i wezcie sobie to do serca zamiast faszerować sie jakimis lekami,albo szukać przyczyn.wymyslacie takie bzdury ze az to smieszne jest.nie macie pojecia o medycynie a wymądrzacie się i żalicie jak wam zle na zmianę.nie znacie sie na temacie mądrzycie jakbyscie byli po medycynie. Odszukajcie wszystkie posty tego Pana,wbijcie do glowy,zastosujcie sie do jego zaleceń i bedzie po klopocie.facet ma pojecie o czym mowi w przeciwienstwie do przepraszam zawyrażenie szczyli ktorzy maja czelnosc dyskutować z Panem"lekarz1".

Panie doktorze pozdrawiam, po 5 miesiacach pieprz*** się z ta cholinergiczna pokrzywka,poszedlem do psychiatry i juz po tygodniu brania lekow jest lepiej!
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 6 głosów
      Oddano 6 głosów
      Witam smile Mam na imię Marcin, lat 16. Również choruję na pokrzywkę cholinergiczną (nikt mi tego nie udowodnił, ale dużo się naczytałem i jestem pewien, że to właśnie to). Zacznę od początku. 18 stycznia przeszedłem zabieg chirurgiczny, przez długi czas miałem przepuklinę pachwinową i musiałem się tym zająć. Oczywiście dostałem głupiego jasia, do tego narkoza i smacznie sobie spałem. Wybudziłem się po operacji, wszystko było w porządku, ból za bardzo nie dokuczał. Jednak po jakichś dwóch tygodniach od operacji, gdy wróciłem do domu ze spaceru z psem, zauważyłem coś dziwnego. Najpierw zaczęły swędzieć mnie dłonie z zewnętrznej strony, potem klatka piersiowa, brzuch, ramiona, plecy, uda, pośladki. Prawie całe ciało. Szybko się rozebrałem i pobiegłem pod prysznic, woda trochę ukoiła ból. Jednak na tym się nie skończyło. Ataki pokrzywki miałem coraz częściej, praktycznie codziennie. Pojawiały się (tak jak wcześniej inny wspominali) po przyjściu z zimnego dworu do ciepłego domu, po minimalnym wysiłku, gdy się trochę zgrzałem, po zdenerwowaniu. Krótko mówiąc za każdym razem, gdy zmieniała się temperatura mojego ciała, jak i w koło niego. Teraz jest chyba 3-4 tydzień odkąd walczę z tą pokrzywką. Byłem u lekarza rodzinnego, powiedział mi tylko tyle że to pokrzywka i zapisał Teflexo 180mg oraz calcium w tabletkach.

Moje pytanie jest takie: Czy moja pokrzywka może być spowodowana narkozą, samą operacją lub czymkolwiek, co przyjmowałem w szpitalu???

Wiem jakie to męczarnie, więc rozumiem wasz ból. Czasami nawet z lekcji muszę wychodzić i potem tłumaczyć się nauczycielom. Mój wychowawca twierdzi, że przyczyną pokrzywki może być właśnie osłabienie organizmu bo operacji. Jeśli ktoś wie cokolwiek o występowaniu pokrzywki, niech się do mnie zgłosi. Będę niezmiernie wdzięczny.

mój e-mail: marcinkrys8@gmail.com
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 17-03-2012, 10:09
      •  
      •  
      •  
      •  
      Chciałabym napisać parę słów dla obrony "narzekających" rzeczywiście może być choremu na pokrzywkę cholinergiczną ciężko, lekarze często nie wiedzą o czym się im opowiada, robią dziwne miny. Próbowałam znaleźć lekarstwo od trzydziestu kilku lat, byłam u kilkudziesięciu lekarzy, a o nazwie mojej przypadłości dowiedziałam się rok temu z tego forum! Kiedy powiedziałam mojemu endokrynologowi, że od kiedy biorę euthyrox wróciła moja pokrzywka cholinergiczna spytał tylko "co?", a kiedy powtórzyłam zrobił dziwną minę więc mu opowiedziałam cała historię mojej pokrzywki i zero reakcji, nawet nie zaproponował zmiany leku, a ja już 2 lata miałam spokój z pokrzywką, teraz dostaję ją jak tylko rano otworzę oczy. Mam niedoczynność tarczycy, wydaje mi się że tyję od samego patrzenia na jedzenie i mam teraz jeszcze brać jakieś psychotropy i przytyć kolejne 5 kilo żeby pokrzywka minęła? No, nie wiem może raczej jakaś terapia. Od wielu lat, prawie od początku mojej choroby wiem, że to ma podłoże psychiczne ale wiem też że na nasilenie objawów mają wpływ również inne czynniki. Biorę już sporo leków i branie kolejnej porcji nie bardzo mi odpowiada. Pozdrawiam serdecznie. Barbara C. ze Szczecina.
      • Dodano: 17-03-2012, 22:28
      •  
      •  
      •  
      •  
      "johnugly:
      Panie doktorze pozdrawiam, po 5 miesiacach pieprz*** się z ta cholinergiczna pokrzywka,poszedlem do psychiatry i juz po tygodniu brania lekow jest lepiej!"

Gratuluję odważnej i trafnej decyzji.
      Dziękuję za wsparcie.
      Prawda zawsze się obroni. Wcześniej czy później. Malkontentom można tylko współczuć. To samozakłamanie powoduje, że kręcą się w kółko.
      Oddano 2 głosy
      edytowano: 17-03-2012, 22:29
      • Dodano: 21-03-2012, 21:25
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam. Mam 18 lat. Też mam ten problem z pokrzywką.
      Jestem alergikiem od urodzenia, od małego coś biorę jakieś leki, tabletki. Pokrzywka nasiliła się gdy przeprowadziłem się do miasta (wcześniej mieszkałem na wsi- rodzina nie może zrozumieć jak chłopak wychowany na wsi może mieć taką alergię od potu). Alergia nasila się przy poceniu się, szczególnie jak jest lato albo świeci słońce. Szczególnie teraz (chodzę do 3 kl. technikum). Jest to straszne. Na W-F jedynie co się przebiorę, jakaś lekka rozgrzewka ale to też więcej chodzenia niż biegania, jak coś trzeba zaliczyć to jak najszybciej i usiąść na ławce odsapnąć, ochłonąć.
      Powiem tak brałem Zyrtek ale przestał działaś tzn. brałem go tylko na śwędzienie bo nigdy przedtem nie miałem pokrzywki.Teraz mam nowe leki biorę Zyx i Tafen Novolizer 200 do ustnie (taki do wdychania ).Nic nie pomaga ale jedno zauważyłem. W wakacje grałem z chłopakami w piłkę co jest moją pasją i tak po 3-4 grania nawet 3 godz. dziennie, konkretnego spocenia się i strasznej wysypki na jakiś czas jest spokój. Naprawdę jeśli człowiek cwiczy to jest lepiej chociaż trochę. Sam teraz zauważyłem. We wtorki gramy sobie na orliku od 19:30 do 21:00. Gdy pierwszy az zagrałem to wiadomo pokrzywka i nadotatek tak dziwnie szczypie, koli głowa jak się człowiek spoci (wiecie o co chodzi). W czoraj też grałem i powiem wam że jest nawet trochę lepiej owszem jest pokrzywka ale jak by krócej, szybciej znika .Myślę że tylko dzięki wysiłkowi coś osiągniemy. A jakie jest wasze zdanie?

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?