użytkowników online: 1138

Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.1)
      Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (164) Artykuły (18) Porady (27) Społeczność (466) Szukaj  

Forum - Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

swędząca skóra głowy [35]

• Najnowszy komentarz w tym wątku
      •  
      • Dodano: 23-08-2011, 21:13
      •  
      •  
      •  
      •  
      Gość 2008-09-20 14:21:00 Hej

Tez mam łojotokowe od jakis 2-3 lat. Sprawdzalem wiele szamponow, u dermatologa bylem raz (1), sprawdzalem wiele wcieralnych masci/oliwek. Nic nie pomagalo. To wcieranie to jeszcze pogarszalo sprawe. Nastepnie moja zona pomagala takiej starszej pani w codziennych czynnosciach. Okazalo sie ze ta pani pracowala po wojnie w zakladzie "pieknosci???" cos takiego chyba, we Wroclawiu i tam do niej nawet chodzily studentki zeby uczyc sie praktycznego wykorzystania umiejetnosci (nie wiem czy to zrozumiale). Chodzi o to ze to byl dobry zaklad. Pani ta od razu zgadla ze nie jadlem zbyt czesto warzyw. Poweidziala ze to poprastu brak witamin+zbyt czeste mycie glowy-co w sumie dalo->przesuszona skora glowy. Powiedziala ze nie mozna stosowac chemicznych srodkow, ktore maja za zadanie wysuszyc te skore. Dlaczego maja takie zadanie: poniewaz lojotokowe zapalenie skory spowodowane jest nadmiernym wydzialaniem ŁOJU, wiec inteligenci (chcacy zarobic) zrobili szampony i masci, ktore mialy spowodowac zmniejszenie jego wydzielania. Ale to jest TYLKO leczenie skutkow, a tu trzeba wyleczyc przyczyne. A przyczyną jest zbyt wysuszona skora, na co organizm reaguje zwiekszonym wydzielaniem loju itd... Ok zeby nie truc. Co zalecila:

1. Myc glowe nie czesciej niz co 10 dni, nie stosowac szamponow

owocowych, uzywac przez okres leczenia szarego mydla(malo

sztucznych/chemicznych skladnikow-naturalne jest-nie wysusza)

Najlepsze szampony sa na bazie ziol i chodzi o zwykle nasze

polskie, najlepiej z pokrzywy. Mozna tez samemu zrobic szampon

pokrzywowy i to bylby najlepszy sposob.

2. Raz dziennie nakladac na miejsca chorobowo zmienione taki zolty

proszek (dermatol)

3. Raz dziennie polewac miejsca chorobowo zmienione solą

fizjologiczną

4. Jesc duzo owocow i warzyw, jako dodatek powtarzam jako

dodatek nalezy na okres leczenia kupowac multiwitamine.

5. Nie myc glowy zbyt ciepla woda poniewaz to takze wysusza skore

Mnie to pomoglo, niestety musialem przerwac kuracje i wrocilo.

To jest najszybszy sposob jaki wymienila, jak moja zona powiedziala jej ze chcemy zaczac stosowac ziola (plukanie co 2 dzien) to powiedziala ze to tez jest bardzo dobry sposob, ale troche wolniejszy.

A mieszanka jaka trzeba sporzadzic to:

-liść pokrzywy - 100g

-kora wierzby - 200g

-ziele skrzypu polnego - 100g

-korzeń łopianu - 200g

-koszyczki rumianku - 100g

wszystko to zmieszac razem i na kazdy raz brac 7 łyżek tej mieszanki, zalać półtora litrem wody, gotować 5 minut (wrzenie), odstawić na 30 minut pod przekryciem. Przecedzic i tym odwarem myć głowę wieczorem co 2 dzien. (ksiazka-"o.AndrzejKlimuszko-wróćmy do ziół leczniczych"icon_wink.gif

Mi to naprawde pomaga, dodatkowo myje glowe rzadziej bo co 2 tygodnie, nie przetluszcza mi sie glowa wogole. Na poczatku jak sie zaczyna rzadzej myc glowe to jest z przetluszczaniem problem, poniewaz trzeba wytrzymac i przyzwyczaic skore do rzadszego mycia. Po jakims czasie przechodzi i nie ma problemu. Ja te ziola po zagotowaniu wole troche przestudzic zeby nie plukac zbyt cieplymi.

Myje glowe szarym mydlem lub czasem pokrzywowym najtanszym polskim szamponem jaki dostalem i raczej letnią woda i nie mam problemu. Dodatkowo jem wiecej warzyw i owocow. Kuracja moze zajac troche czasu ale powiem wam ze warto bo nie ma sladow i nie swedzi wogole. O zdrowie trzeba dbac i co jest najwazniejsze ZDROWO SIE ODŻYWIAĆ. Ci co maja problemy posluchaja a ci co nie wiedza co to problemy zdrowotne wysmieja...

W związku z tym przepisem mam pytanie, czy konieczne jest dodatkowe spłukiwanie takiego wywaru z włosów, czy wystarczy je tą mieszanką przepłukać i potem juz tylko do podsuszenia?
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 03-03-2007, 23:41
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam. Od pewnego czasu zauważyłam dziwne swędzenie skóry głowy. W dzieciństwie miałam problemy z łupieżem, ale udało mi się zlikwidować ten problem. Obecnie używam szamponów przeciwłupieżowych i nie zauważam na swojej głowie łupieżu. Teraz natomiast zauważyłam, że po umycie głowy rano, koło południa zaczyna mnie swędzieć, wieczorem swędzenie nasila się a na drugi dzień jest już nie do zniesienia i znów muszę myć głowę. Co może być przyczyną tego dziwnego i natarczywego swędzenia?
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 27 głosów
      Oddano 27 głosów
      • Dodano: 07-03-2007, 18:57
      •  
      •  
      •  
      •  
      Sprawdź dokładnie czy nie masz przypadkiem wszy (najlepiej czesząc włosy bardzo gęstym grzebieniem i sprawdzając czy nie ma na nim ich lub ich jajeczek). Wszy właśnie najbardziej atakują w trakcie snu, kiedy skóra jest rozgrzana, to mogło by tłumaczyć czemu na drugi dzień Cię swędzi bardziej skóra głowy.
      • Dodano: 07-03-2007, 22:06
      •  
      •  
      •  

Czy wiesz, że świąd skóry może doprowadzić do powstania wtórnych zmian na skórze:

http://www.forumdermatologiczne.pl/specjalista/ep,191,from-user

• Dodano: 08-03-2007, 01:15
      •  
      •  
      •  
      •  

07-03-2007 o 18:57, gość :

Wszy właśnie najbardziej atakują w trakcie snu, kiedy skóra jest rozgrzana, to mogło by tłumaczyć czemu na drugi dzień Cię swędzi bardziej skóra głowy.

Bzdura ... skóra głowy podobnie jak cała temperatura ciała jest niższa podczas snu nawet o 1 stopień !!! Ponadto wszy to normalne owady więc mają swoje pory żerowania ... w nocy wszy śpią ich cykl życiowy jest regulowany ilością światła.

Wszy są łatwe do zauważenia bez specjalnego sprawdzania.

Jeżeli kogoś swędzi głowa to w 90% winny jest :

- środek którym myją głowę (objaw swędzenia ujawnia się po kilku dniach)

- środek w którym piorą pościel

- uczulenie na roztocza (ich populacja rośnie w poduszce i stale się zwiększa)

Rada :

- myć głowę samą ciepłą wodą (myć głowę a nie włosy bo włosy nie wymagają w ogóle mycia od strony czysto zdrowotnej)

- zmienić poduszkę i poszewkę (poduszka nie z pierza !!! poszekwa z bawełny 100%) Nie prać poszewki ani poduszki przez miesiąc.

... obserwować czy ustąpi swędzenie głowy.

• Dodano: 08-03-2007, 21:30
      •  
      •  
      •  
      •  
      Mozliwe ze masz lojotokowe zapalenie skory glowy.U mnie zaczelo sie tak ze bardzo swedziala mnie glowa,czasem do tego stopnia ze drapalam sie do krwi.Jesli oprocz swedzenia przetluszczaja ci sie wlosy to idz do dermatologa bo to moze byc LZS i nalezy szybko leczyc bo potem niestety wypadaja wlosy.

Pozdrawiam
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 2 głosy
      Oddano 2 głosy
      • Dodano: 17-06-2007, 14:08
      •  
      •  
      •  
      •  

08-03-2007 o 21:30, gość :

Mozliwe ze masz lojotokowe zapalenie skory glowy.U mnie zaczelo sie tak ze bardzo swedziala mnie glowa,czasem do tego stopnia ze drapalam sie do krwi.Jesli oprocz swedzenia przetluszczaja ci sie wlosy to idz do dermatologa bo to moze byc LZS i nalezy szybko leczyc bo potem niestety wypadaja wlosy.

Pozdrawiam

CZy moglabym poprosic wiecej info jak sie rozwineta ta choroba u ciebie? Ja mam i nijak mi nic nie pomaga....

Mialam bardzo geste wlosy a teraz mysia kitke, plakac sie che...
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
      Oddano 4 głosy
      • Dodano: 10-03-2008, 14:20
      •  
      •  
      •  
      •  
      no witam ja mam troszke inaczej sluchaj to nigdy niemilaem lupiezu sfedzi mie glowa co jakis czas gdy sie kapie wychodza czerwone plamy sfedza po kapieli smaruje glowe olejkiem albo kremem plamy zhodza i po jakims czasie znowu sfedzenie i plamy co jest grane?????? icon_evil.gif
      Oddano 2 głosy
      • Dodano: 15-03-2008, 15:55
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam.

Mam 14 lat i prawie od zawsze mam problem z łupieżem. Znika a potem znowu sie pojawia. Mam badzo cienkie proste włosy które szybko sie przetłuszczają i wygladają jeszcze gorzej. Ostatnio skóra głowy zaczęła mnie swiędzieć i włosy jescze bardziej sie przetłuszczają. Najbardziej swiedzi gdy czesze włosy, wtedy nie mogę tego wytrzymać. Kilka dni temu zauwazyłam również, że włosy mi wypadają. Czy to jest to zapalenie?

Pozdrawiam.
      Oddano 2 głosy
      • Dodano: 15-03-2008, 15:56
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam.

Mam 14 lat i prawie od zawsze mam problem z łupieżem. Znika a potem znowu sie pojawia. Mam badzo cienkie proste włosy które szybko sie przetłuszczają i wygladają jeszcze gorzej. Ostatnio skóra głowy zaczęła mnie swiędzieć i włosy jescze bardziej sie przetłuszczają. Najbardziej swiedzi gdy czesze włosy, wtedy nie mogę tego wytrzymać. Kilka dni temu zauwazyłam również, że włosy mi wypadają. Czy to jest to zapalenie?

Pozdrawiam.
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 25-06-2008, 11:12
      •  
      •  
      •  
      •  
      ja wam powiem tak. przyczyna swedzenia głowy taka najczestsza jest łupiez, jezeli go nie macie , to moze zdarza wam sie spłukac szampon z głowy woda która jest w wannie a nie czysta z prysznica? albo spłukujecie włosy gorącą woda? gorąca woda powoduje podrażnienie, większe przetłuszczanie sie włosów i własnie swedzenie skóry głowy
      • Dodano: 25-06-2008, 11:13
      •  
      •  
      •  
      •  
      ja wam powiem tak. przyczyna swedzenia głowy taka najczestsza jest łupiez, jezeli go nie macie , to moze zdarza wam sie spłukac szampon z głowy woda która jest w wannie a nie czysta z prysznica? albo spłukujecie włosy gorącą woda? gorąca woda powoduje podrażnienie, większe przetłuszczanie sie włosów i własnie swedzenie skóry głowy

Podobne dyskusje

Ankieta

Która z chorób występuje po ukąszeniu przez kleszcza?