Witam wszystkich,
Jestem tu "nowy". Trzy miesiące temu również zaraziłem się świerzbem, aczkolwiek nie wiem w jaki sposób, ponieważ w moim przypadku istnieje dość znikoma szansa zarażenia się od kogoś. Początkowo lekarz stwierdził u mnie alergię na twardą wodę (mieszkam w północnej Francji), co jest tu czymś codziennym ze względu na twardość występującej tu wody. Jednak dwa tygodnie temu będąc w Polsce zrobiłem "clubbing" po lekarzach dermatologach. Na marginesie dodam, że trzeba mieć szczęście aby trafić do naprawdę dobrego dermatologa... Dopiero trzeci z dermatologów okazał się fachowcem w swojej dziedzinie i stwierdził u mnie świerzb... Nie było to ciekawe stwierdzenie, szczególnie dla mnie. Lekarz poradził mi maść JACUTIN oraz balsam dermatologiczny wspomagający leczenie do stosowania po kuracji Jacutin-owej. Po powrocie do Francji, zacząłem się smarować na noc, bez kąpieli, przez 4 noce. Wydaje mi się, że przeszło. Już nie mam swędzenia w nocy. Od czasu do czasu pojawia się swędzenie, ale bardzo znikome. Podobno jest to jednak normalne, bo skóra musi się zregenerować, a to wywołuje jeszcze drobne swędzenie. Mam jednak nadzieję, że to już koniec.
W trakcie kuracji prałem każdego dnia rano pościel w 95 stopniach, a wszystkie ubrania do pralki (na taką temp. na jaką można je prać), a następnie prasowanie, prasowanie, prasowanie... Po tym w worki, szczelnie zamknąć, i do osobnego pomieszczenia (np. garażu) na kilka dni - czym dłużej tym lepiej! Mam też dodatkowy pomocny sposób - do worków z odzieżą przed zamknięciem wpsikać spray dezynfekujący (np. A-PAR), tak samo potraktować łóżko - ale przez 24 h nie spaćna nim, buty, i zapobiegawczo fotele, kołdry, poduszki.
Wszystko wydawałoby się proste i łatwe. Jednak po całej kuracji, wielce szczęśliwy zaobserwowałem u siebie powrót... ale tylko na dłoniach. Zastanawiam się czy to jest nadal świerzb. Powstaje identycznie, na dłoniach, na palcach, ale i wewnątrz otwartej dłoni. Może to tylko reakcja na leki, i to już jest martwe, a skóra się goi, ale nie jestem pewien. Posmarowałem same ręce Jacutinem i chyba jest ok. CZY ŚWIERZB MOŻE WYSTĘPOWAĆ WEWNĄTRZ OTWARTEJ DŁONI? Dziś idę jeszcze do lekarza na kontrolę. Ktoś polecił mi nowy lek. Ale o nim napiszę ewentualnie, jeśli będe go używał, i jeśli się sprawdzi. Chyba wolę go zastosować, nawet jeśli już tego nie mam. Lepiej się bardziej pomęczyć jeden dzień dłużej, niż później znów cały tydzień spędzić na praniu i prasowaniu.
Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości w walce, tj leczeniu
Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
Oddano 1 głos