Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.1)
      Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (164) Artykuły (18) Porady (27) Społeczność (465) Szukaj  

Forum - Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

świerzb [738]

• Dodano: 07-04-2007, 13:52
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam tak idzie podleczyc wyleczyc co niektorzy latami z tym walcza pamietaj ze musisz codzien prac zmieniac nowe ciuchy bielizne posciel a smaruj sie crotamitonem

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 07-04-2007, 18:24
      •  
      •  
      •  
      •  
      mam pytanie troche nie na temat czy ktos wie jak wylaczyc opcje powiadamiania mailem ze ktos na forum dal dopowiedz dostaje przez to 20 maili dziennie, pozdrawiam
      • Dodano: 07-04-2007, 19:05
      •  
      •  
      •  
      •  
      zalogujj sie tutaj wejdz w ustawienia i opcje wylaczicon_wink.gifpa
      • Dodano: 01-05-2007, 15:26
      •  
      •  
      •  
      •  
      mielm świerzb i sie wyleczlem z niego po ok 2 miesiacach moj ojciec zmienil prace i tez pojawiło mu sie uczulenie, byl leczony od ugryzienia kleszcze i na pare innych chorob w koncu stwierdzono swierzb leczyl sie byl lacznie 40 dni na urlopie wczoraj wrocil do pracy i uczulenie znowu sie pojawilo pracuje z cementem ael nie ma bezposredniego kontaktu CO TO JEST, mam zdjecie zmien skornych ojca, to moze byc swierzb?? a moze to uczulenie na cement moj emial homer883@wp.pl
      • Dodano: 01-05-2007, 17:37
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam!! mialem stwierdzony świerzb i sie wyleczylem, obecnie moj ojcec ma straszne uczulenie i nie wiadomo do konca co to jest mial moze z 1000 diagnoz jedan z nich byl swierzb, byl na 40 dniowym urolpie i niby juz mu przygaslo, wczoraj wrocil do pracy i znowu mu to wrocilo , pracuje z cementem , MOZE JEST NA FORUM JAKIS LEKARZ MAM FOTKE TEGO CO MU NAWROCILO, BALAGAM O ODP moj emial homer883@wp.pl POMOCCYYYY
      • Dodano: 05-05-2007, 11:10
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam wszystkich,

Jestem tu "nowy". Trzy miesiące temu również zaraziłem się świerzbem, aczkolwiek nie wiem w jaki sposób, ponieważ w moim przypadku istnieje dość znikoma szansa zarażenia się od kogoś. Początkowo lekarz stwierdził u mnie alergię na twardą wodę (mieszkam w północnej Francji), co jest tu czymś codziennym ze względu na twardość występującej tu wody. Jednak dwa tygodnie temu będąc w Polsce zrobiłem "clubbing" po lekarzach dermatologach. Na marginesie dodam, że trzeba mieć szczęście aby trafić do naprawdę dobrego dermatologa... Dopiero trzeci z dermatologów okazał się fachowcem w swojej dziedzinie i stwierdził u mnie świerzb... Nie było to ciekawe stwierdzenie, szczególnie dla mnie. Lekarz poradził mi maść JACUTIN oraz balsam dermatologiczny wspomagający leczenie do stosowania po kuracji Jacutin-owej. Po powrocie do Francji, zacząłem się smarować na noc, bez kąpieli, przez 4 noce. Wydaje mi się, że przeszło. Już nie mam swędzenia w nocy. Od czasu do czasu pojawia się swędzenie, ale bardzo znikome. Podobno jest to jednak normalne, bo skóra musi się zregenerować, a to wywołuje jeszcze drobne swędzenie. Mam jednak nadzieję, że to już koniec.

W trakcie kuracji prałem każdego dnia rano pościel w 95 stopniach, a wszystkie ubrania do pralki (na taką temp. na jaką można je prać), a następnie prasowanie, prasowanie, prasowanie... Po tym w worki, szczelnie zamknąć, i do osobnego pomieszczenia (np. garażu) na kilka dni - czym dłużej tym lepiej! Mam też dodatkowy pomocny sposób - do worków z odzieżą przed zamknięciem wpsikać spray dezynfekujący (np. A-PAR), tak samo potraktować łóżko - ale przez 24 h nie spaćna nim, buty, i zapobiegawczo fotele, kołdry, poduszki.

Wszystko wydawałoby się proste i łatwe. Jednak po całej kuracji, wielce szczęśliwy zaobserwowałem u siebie powrót... ale tylko na dłoniach. Zastanawiam się czy to jest nadal świerzb. Powstaje identycznie, na dłoniach, na palcach, ale i wewnątrz otwartej dłoni. Może to tylko reakcja na leki, i to już jest martwe, a skóra się goi, ale nie jestem pewien. Posmarowałem same ręce Jacutinem i chyba jest ok. CZY ŚWIERZB MOŻE WYSTĘPOWAĆ WEWNĄTRZ OTWARTEJ DŁONI? Dziś idę jeszcze do lekarza na kontrolę. Ktoś polecił mi nowy lek. Ale o nim napiszę ewentualnie, jeśli będe go używał, i jeśli się sprawdzi. Chyba wolę go zastosować, nawet jeśli już tego nie mam. Lepiej się bardziej pomęczyć jeden dzień dłużej, niż później znów cały tydzień spędzić na praniu i prasowaniu.

Pozdrawiam wszystkich i życzę wytrwałości w walce, tj leczeniu
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 08-05-2007, 12:05
      •  
      •  
      •  
      •  
      mam swierzba, jestem juz po dwukrotnym leczeniu, pierwsze leczenie NOVOCKABINEM i KROTAMITONEM bez skutku, drugie leczenie JACUTIN-żel, bylo juz wszystko w porzadku tak mi sie wydawalo, uplynelo 3 dni a mnie znowu swedzi skora , juz sama nie wiem co mam z tym zrobic, tylko pranie, gotowanie, prasowanie na dwie strony, niedlugo braknie mi ubran na przebieranie sie, a skora nadal mnie swedzi, DORADZCIE mi co dalej z tym robic, najgorsze jest to ze jak pojde do pracy to znowu sie zaraze, bo tam jest zrodlo zakazenia, CZY ISTNIEJA JAKIES SRODKI UODPARNIAJACE NA TE CHOROBE, przeciez nie moge ciagle sie zarazac, bo to mnie wykonczy psychicznie, jestem osoba bardzo dbajaca o higiene,moja skora jest wyjalowiona, dlatego co iles lat lapie swierzb, a jest on trudny w rozpoznaniu-bo na moim cielenie ma krost, to tylko pojedyncze krosteczki, staram sie nie drapac na gole cialo, aby nie miec tego pasozyta za paznokciami i zarazac innych, robie to przez ubrania, prosze pomozcie,jaki lek jest najskuteczniejszy,czekam na odpowiedz!!!

icon_cry.gif
      • Dodano: 09-05-2007, 14:56
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam!!!

Ja stosuje kuracja raz na jakis czas bo co jakis czas wraca mi to nie mam pojęcia czemu wogole świerzba mam jur ponad rok i nie żartuje , na początku pamiętam ze mialam straszne krosty bo sie strasznie drapalam bo nie wiedzialam co to jest myslelam ze to uczulenie ale okazaly sie ze to te male zwierzątka , w sumie moge stwierdzic ze niekiedy plakalam bo mialam dosyc tej zarazy i swierzba opanowal moj umysl , nawet niewiem kiedy co i jak.Teraz jak poczuje jakies oznaki swędzenia odrazu sięgam po płyn krotamitol i nie staram sie drapac tylko masowac te miejsce tez przechodzi a krost nie widac ale swędzi dziwne nie!połowe moich ubran wypralam i pozostawilam w szafie i lezy juz to miesiąc ale niestety ciuchow mam coraz mniej czasami zastanawiam sie czy kiedyś wogole to wylecze ;(
      • Dodano: 10-05-2007, 19:47
      •  
      •  
      •  
      •  
      Moji drodzy tez mielismy z mezem SWIERZBA potwornoscwalczylam z tym przez miesiac ale wygralam . Mysle ze trzeba mocno wcierac masci lub plyny Moj lekarz poinformowal mnie ze po pierwszym razie smarowania moze jeszcze pozostac swierzb. Trzeba urzyc inny srodek i tak sie stalo .Urzywalam masc siarkowa ,jakutin i masc crotamiton Mam gada z glowy zycze zdrowia RENIA

• Dodano: 20-05-2007, 13:09
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam

Lecze dziecko żekomo na świerzb prawie od roku lekarze nie mogą określić dokładnie co to jest. P. Doktor przepisuje maści śiarkowe do tego tabletki amerin na zmiane z zyrtkem, poprostu koszmar! Kuracje przechodziliśmy conajmniej 6 razy wszystko piorę wręcz gotuję, prasuję dodam tylko że nikt z dorosłych domowników tego nie ma. Może jest jakaś kuracja antybiotykowa

lub jakieś konkretne badanie na wykrycie tego co to jest?

Syn jest zrezygnowany, mi brakuje już sił na dalsze leczenie!
      • Dodano: 29-09-2009, 15:51
      •  
      •  
      •  

Masz problem ze suchą skórą? Zobacz tą poradę, napewno rozwieje wiele wątpliwości:

http://www.forumdermatologiczne.pl/specjalista/ep,339,suchosc-skory,from-user

Podobne dyskusje

Ankieta

NFZ to: