użytkowników online: 184

Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (2.9)
      Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta
       O grupie Forum  Wiadomości (171) Artykuły (22) Porady (27) Społeczność (547) Szukaj  

Forum - Dermatologia - grupa dla rodziny i pacjenta

grzybica paznokci - jak leczyć -da się wyleczyć [352]

• Dodano: 15-06-2007, 02:25
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam wszystkich jestem Wojtek

trafilem tu przypadkiem ale moj problem jest chyba najwiekszy.

od ponad 20 lat mam zgrubiale paznoicie u nog ktore wstydzilem sie komukolwiek pokazac. niedawno za pomoca internetu dowiedzialem sie ze to grzybica paznoikci. nigdy nie bolalo ani nie swedzialo.

na poczatku tylko duze palce byly zaatakowane ale teraz to juz sa wszystkie i skora miedzy palcami tez.

dodatkowo paznokcie w duzych palcach wrastaly mi i nawet bylem z tym u lekarza ale tak to jakos wycial ze rosna lekko w bok tzn z jednej strony normalnie a z drugiel troche w bok.

wybieram sie w poniedzialek do dermatologa bo mysle ze to juz najwyzszy czas ale z tego co czytam to nie powinienem liiczyc na cud tylko na dlugotrwala walke i tableti i masci....

napisze jak mi idzie
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 15-06-2007, 20:35
      •  
      •  
      •  
      •  

10-06-2007 o 14:16, Asuila :

Mam prośbę do Mirrora. Czy możesz odezwać się do mnie na GG, najlepiej w porze wieczornej? Lekarz przepisał mi "Lamisil terbinafinum", ale nie mogę się zdecydować na jego stosowanie, bo każą później odkażać albo wyrzucać buty, a mnie do licha nie stać na kupno nowych. Chciałam się dowiedzieć od Ciebie, jak radziłeś sobie z tabletkami itp. Ty brałęś dodatkowe leki, ja mam tylko przepisany lamisil. Z góry dzięki.

Pzepraszam, dopiero teraz zauważyłem ten post.

Czy ten lek czy inny, dorze jest zmienić zakażone obuwie (to nie jest zwiazne z Lamisilem). Ale poniewaz to trudna decyzja, mało kto tak robi. Ja odkażałem preparatem Scholla w aerozolu "Odour control", który ma tez własności przeciwgrzybiczne. Do dostania w sklepach z obuwiem, zwłaszza Scholla.

Mirror
      • Dodano: 15-06-2007, 22:48
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam wszystkich.

Ja właśnie rozpoczęłam leczenie grzybicy paznokci i stóp. Byłam u dermatologa, Moje leczenie ma trwać 3 miesiące. Biorę 1 x dziennie Terbisil a ponadto smaruje stopy maścią Hascofungin a na paznokcie mam Polfungicid. Grzybice mam już kilka lat próbowałam sama się wyleczyć ale się nie udało. Mam nadzieję, że tym razem się uda i pobędę się tego paskudztwa. Nie zwlekajcie z pójściem do lekarza. Pozdrawiam. icon_biggrin.gif
      • Dodano: 22-06-2007, 19:21
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam wszystkich. Mam grzybicę paznokci - kciuki obu dłoni od 10 lat. Co prawda znajomi mówią, że tego nie widać, ale mi to bardzo przeszkadza. Robiłam badanie mykologiczne, które wykazało dermatofity. Lekaże przepisywali mi róznego rodzaju maści i kremy, które niestety nie pomagały. Lakier i płyn BATRAFAN, które stosowałam kilka miesiący wręcz przesadnie - również nie dały poprawy. Flumycol - tabletki - kilka miesiący - żadnej poprawy. Obecnie jestem po trzecim pulcie Trioxalu. Lekarka powiedziała, że 3 pulsy wystarczą, jednak na jakikolwiek efekt trzeba poczekać ok 6 miesięcy. Idę na kontrolę w sierpniu - zobaczymy. Dodatkowo od tygodnia stosuję Acifungin Forte, które polecało mi kilka osób - podobno rewelacja - zobaczymy co z tego będzie. Przypominam wszystkim, że cokolwiek robimy, aby zwalczyć to paskudztwo trzeba systematycznym, a nawet przesadnym. Czytałam również o takich sposobach jak: olejek herbaciany, czy wyciąg z grapefruita.

Życzę wszystkim wytrwałości i piszcie co Wam pomogło i jak długo to trwało.

Gabi
      • Dodano: 28-06-2007, 11:42
      •  
      •  
      •  
      •  
      MAM PYTANIE JAK ROZROBIĆ PROPOLIS CZY NALEZY ROZROBIC GO ZE SPIRYTUSEM I ODCZEKAC 2 TYG

Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
      Oddano 4 głosy
      • Dodano: 28-06-2007, 17:51
      •  
      •  
      •  
      •  
      jak rozrobic propolis na chory paznokiec
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 4 głosy
      Oddano 4 głosy
      • Dodano: 28-06-2007, 23:41
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam

to znowu ja biggrin tnz. Darekicon_smile.gif

stosowałęm ten propolis przez 2 tygodnie jakiś miesiąc temu, teraz

po miesiącu zaczynam widzieć efekty tzn. zaczyna odrastać mi nowy ładny paznokieć icon_wink.gif

co do pytania poprzednika to ja propolis ugniatałem w rękach do uzyskania jednolitej konsystencji, potem przyklejałem do paznokcia

i zaklejałem plastrem. Zeby szybciej ugnieść ten kit można go podgrzać np. suszarka do włosów

pozdrawiam wszystkich

darek

• Dodano: 29-06-2007, 04:33
      •  
      •  
      •  

Masz problem ze suchą skórą? Zobacz tą poradę, napewno rozwieje wiele wątpliwości:

http://www.forumdermatologiczne.pl/specjalista/ep,339,suchosc-skory,from-user

• Dodano: 29-06-2007, 09:25
      •  
      •  
      •  
      •  
      dziekuje za odpowiedz zastanawiałam sie nad rozrobieniem tego kitu gdyz pani w sklepie powiedziała ze rozrabia sie go ze spirytusem i po 2 tyg dopiero jest gotowy.
      • Dodano: 02-07-2007, 17:07
      •  
      •  
      •  
      •  
      witam, też mam grzybice palca u reki.wczesniej czytalam o leczeniu propolisem.juz trzeci dzien mam go na palcu .po calej kuracji odezwe sie i napisze jaki jest skutek. Zycze wszystkim powodzenia w walce z ta przykra chorob
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 1 głos
      Oddano 1 głos
      • Dodano: 04-07-2007, 09:40
      •  
      •  
      •  
      •  
      Witam

Kilka lat temu próbowałem leczyc grzybicę paznokci stóp. Chyba orungalem ale nie daję głowy. 1 tabletka x dziennie. Trochę meczące. Po zakończeniu 2 serii, po badaniach kontrolnych musiałem zaniechac dalszego leczenia na pewien okres. W wyniku zaniedbania minęło kilka lat. W efekcie tamtego leczenia zniknęły widoczne ślady z jednej stopy natomiast z drugiej dość znacznie. Obecnie powtórnie zaczynam leczyć tą "pozostałą" stopę. O skutkach za kilka miesięcy.

Zażyczyłem sobie od pani dermatolog receptę na wykonanie roztworu formaliny (10%), która ma posłużyć odzyskaniu butów. Należy delikatnie wacikiem przetrzeć wewnętrzne powierzchnie i zewentualnym dodatkowo nasączonym wacikiem pozostawić w worku foliowym minimum na dobę.

Podobne dyskusje

Ankieta

NFZ to: