Grzybica - czy można ja skutecznie leczyć?

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (1.7)
      Mini strona poświęcona problemowi grzybicy. wymień się doświadczeniami w walce z grzybicą, zadaj pytanie osobom, które mają na jej temat wiedzę.
       O grupie Forum  Wiadomości (13) Artykuły Porady (2) Społeczność (31) Szukaj  

Forum - Grzybica - czy można ja skutecznie leczyć?

Grzybice stóp [4]

• Dodano: 17-12-2011, 21:38
      •  
      •  
      •  
      •  
      W grzybicy międzypalcowej zmiany zajmują fałdy międzypalcowe stóp, zwłaszcza fałd 3 i 4. Boczne powierzchnie palców i dno fałdów są pokryte warstwami i łuskami zrogowaciałego naskórka. W głębi fałdu mogą nastąpić szczelinowate pęknięcia skóry. Zmiany mogą przechodzić na grzbietową i stopową powierzchnię palców. Występuje lekkie zaczerwienienie i złuszczanie się skóry, a czasem drobne pęcherzyki i krostki. Przebieg zwykle przewlekły, lecz może ulegać zaostrzeniu.
      W grzybicy potnicowej występują wykwity podobne do wyprysku lub potnicy w przegubach stopy po stronie podeszwowej oraz na dłoniowej powierzchni rąk. Występują swędzące pęcherzyki różnej wielkości. Przebieg przewlekły i nawracający, nieraz jednak ostry, powikłany wtórnym zakażeniem ropnym i ze skłonnością do wtórnej alergizacji.
      Przyczyna tego typu grzybicy mogą być gatunki Epidermophyton floccosum oraz inne odmiany Trichophyton. Źródło zakażenia mogą stanowić osoby zakażone ze zmianami skórnymi.
      Do zakażenia może dojśc przez kontakt bezpośredni lub pośredni, w szczególności
      używane przez chorych buty, skarpety, ręczniki. Ponadto drewniane podłogi we wspólnie używanych natryskach.
      Podatność na zakażenie różna, zależna od czynników dodatkowych, jak np. skłonność do nadmiernego pocenia. Po okresie poprawy – możliwe nawroty.
      Choroba bardzo rozpowszechniona, częściej występuje u osób dorosłych (szczególnie u mężczyzn), nasilenie w okresie letnim.
      Rozpoznanie. Na podstawie obrazu klinicznego. Potwierdzenie rozpoznania na podstawie badania mikroskopowego materiału pobranego ze zmian na stopach.

Image

Image
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź, łącznie oddano 7 głosów
      Oddano 7 głosów
      Miałam problem własni e z paznokciami u stóp,nabawiłam sie grzyba pracy od obuwia ochronnego powiem ze nie łatwo było sie pozbyc tego,teraz widziałam własnie reklame schola jakis produkt chyba czas zakupic bo jest cieplo i sie to bedzie powtarzało
      Głosowałaś/eś już na tę wypowiedź
      • Dodano: 07-05-2012, 08:56
      •  
      •  
      •  
      •  
      Na grzybicę stosowałam probiotyczne mydło i probiotyczny żel do mycia ciała. Dodatkowo spryskiwałam zmienione miejsca probiotycznym sprayem do stóp. Na efekt długo czekać nie musiałam, myślę że i Wam pomoże. Pozdrawiam wink
      • Dodano: 08-05-2012, 13:11
      •  
      •  
      •  
      •  
      Na grzybicę-maść z nagietka i drzewa herbacianego.

Podobne dyskusje

Ankieta

NFZ to: