użytkowników online: 3605

Po godzinach

Najnowsze na forum
Oceń forum: 
 (3.4)

      Wieczorem czasem ma się ochotę pogadać, o wszystkim i o niczym od tak i tyle...

       O grupie Forum  Wiadomości (41) Artykuły (21) Społeczność (503) Szukaj  
                   

      Forum - Po godzinach

      Czyraki [8]

      • Dodano: 15-06-2012, 12:51
      •  
      •  
      •  
      •  
      Jedz dużo

      - Drobiu i owoców morza- gdyż zawieraja dużo cunku

      - Tlustych ryb i watróbki - bo zawiera witamine A

      - czosnku, poniewaz ma wlasciwosci antybakteryjne

      - Świezych owoców i warzyw - z uwagi na zawarta w nich witamine C

      - Pelnoziarnistego pieczywa, orzechow i nasion ze wzgledu na zawarta w nich witamine E
      • Dodano: 15-06-2012, 12:54
      •  
      •  
      •  
      •  
      Czerwone wypelnione roba, swedzace i bolesne wypryski zwane czyrakami, sa sowodowane bakteryjnym zakażeniem skory.

      Wieksze nosza nazwe czyrakow mnogich.
      Czesciej wystepuja u osob szczegolnie podatnych na infekcje bakteryjne (np po przebytej chorobie) lub tez u nieodpowiednio odzywiajacych sie.
      • Dodano: 15-06-2012, 12:55
      •  
      •  
      •  
      •  
      Osoby ktore maja sklonnosci do czyrakow powinny zadbac o to aby ich uklad odpornosciowy sam mogl zwalczyc istniejaca infekcje.

      Skladnikiem odzywczym najbardziej wzmacniajacym uklad immunologiczny jest cynk.
      • Dodano: 15-06-2012, 12:56
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dzienne zapotrzebowanie na ten skladnik mineralny wynosi ok. 8 mg taka jego ilosc zawiera 150 gramowa porcja gulaszu wołowego.
      • Dodano: 15-06-2012, 12:59
      •  
      •  
      •  
      •  
      Jesli czyraki pojawiaja sie czesto mozna zwiekszyc spozycie cynku do 30 mg ale tylko w okresie 1-2 tygodni.
      Wazne jest aby preparaty w ktorych sklad wchodzi zawieralay rownoczesnie miedz, poniewaz zwiekszone spozycie cynku moze zaklocic tok przemian ustrojowych miedzi w organizmie.
      • Dodano: 15-06-2012, 13:02
      •  
      •  
      •  
      •  
      Dosc dobry źrodlem cynku jst drob, przetwory zbozowe i ryby. Podwyzszone zapotrzebowanie na cynk osob z czyrakami moze pokryc przecietna porcja (6 sztuk ostryg), w ktorej znajduje sie az 35 mg. tego pierwiastka
      • Dodano: 15-06-2012, 13:02
      •  
      •  
      •  

      Od niedawna jest nowa grupa "Turystyka i zdrowie"

      Zainteresowanych zachęcam do dyskusji:

       

      http://www.psychiatria.pl/forum/vf,0,907,turystyka-i-zdrowie

      • Dodano: 15-06-2012, 13:03
      •  
      •  
      •  
      •  
      W naszych warunkach nalezy jest duzo surowego czosnku, bo ma on wlasciwosci antybakteryjne i pomaga w utrzymaniu skory w dobrym stanie.
      • Dodano: 15-06-2012, 13:06
      •  
      •  
      •  
      •  
      Trzeba sie rowniez upewnic czy pozywienie dostarcza organizmowi odpowiedniej ilosci witamin A, C i E.

      Witamina A znajduje sie w tlustych rybach, watrobie oraz produktach mlecznych.

      Witamina C- we wszystkich swiezych owocach i warzywach

      Witamina E wystepuje w pelnoziarnistym pieczywie, przetworach zbożowych, orzechach i nasionach roslin straczkowych.

      Podobne dyskusje

      Ankieta

        

      Różyczka - to choroba o jakiej etiologii?

      Konkurs na forum
      Konkurs tematyczny