Zaloguj
Reklama

Paznokcie do poprawy - czyli czego nie wiesz o swojej płytce cz. I

Paznokcie do poprawy - czyli czego nie wiesz o swojej płytce cz. I
Fot. Pantherstock
(2)

Piękne, zdrowe, mocne - o takich paznokciach marzy każda kobieta. Jednak niedobór witamin, stres, niejednokrotnie nieprawidłowe używanie lakierów czy niefachowe wykonywanie zabiegów kosmetycznych powodują, że paznokcie stają się kruche i łamliwe.

Jak zbudowany jest paznokieć?

Paznokieć z pozoru sprawia wrażenie niezwykle prostej struktury. Okazuje się jednak, że jest to stosunkowo skomplikowany twór, składający się aż z sześciu elementów budulcowych.

Pierwszym z nich jest tzw. obłączek, zwany lanulą. Łatwo go zauważyć, ponieważ na paznokciu przypomina półksiężycową, białawą poświatę u nasady. Białe zabarwienie jest skutkiem niecałkowitego przywierania do macierzy paznokcia.

Kolejnym elementem jest macierz, czyli skupisko komórek, znajdujących się pod wałem paznokciowym. Płytka paznokcia to widoczna na naszym palcu część paznokcia.

Łożysko, to tkanka znajdująca się tuż pod płytką, odpowiada za odżywianie paznokcia. Wał paznokcia to warstwa skóry, która znajduje się wokół brzegów paznokcia, obrąbek naskórkowy to obwódka z cienkiej tkanki, otaczająca paznokieć, chroniąca go przed bakteriami czy grzybami.

Paznokieć zbudowany jest z ponad 100 warstw, w których skład wchodzą:

  • pochodna keratyny- skleroproteina,
  • siarka,
  • cysteina,
  • arginina,
  • woda,
  • lipidy,
  • wapń,
  • żelaz
  • fosfor.

Jak długo rośnie paznokieć?

Wzrost paznokcia szacuje się na ok. 3mm miesięcznie. W przypadku odrostu całego paznokcia, średni czas zakrycia paliczka przez paznokieć szacuje się na ok 150 dni.

Co niszczy paznokcie?

Wśród składników, które niszczą płytkę paznokcia wyróżnia się wiele czynników.
Wśród czynników zewnętrznych, niszczących płytkę wyróżnia się czynniki chemiczne jak detergenty, odczynniki chemiczne; urazy mechaniczne to skaleczenia i przerwanie ciągłości płytki, oraz czynniki wewnętrzne jak choroby wyniszczające organizm, złe odżywianie.

(2)
Reklama
Komentarze