Zaloguj
Reklama

Olej z pestek winogron - dla zdrowia i urody

Olej z pestek winogron - dla zdrowia i urody
Fot. medforum
(5)

Olej pozyskiwany z pestek winogron, mimo że znany od bardzo długiego czasu (stosowano go już w starożytności), tak naprawdę dopiero od niedawna stał się prawdziwym hitem- wykorzystywanym w kuchni, medycynie, kosmetyce. Tym, co wyróżnia olej z pestek winogron od innych tłuszczów, to ilość (największa) kwasu linolowego, zaliczanego do egzogennych kwasów tłuszczowych - usuwa on z żył tłuszcze nasycone.

Reklama

Przez wzgląd na proporcje zawartych w sobie kwasów tłuszczowych, jest niezwykle podobny do oleju słonecznikowego. Zaliczany jest do tłuszczów pochodzenia roślinnego, które charakteryzują się największą ilością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega - 6.

Ważne! Olej z pestek winogron nie powinien być wykorzystywany do smażenia. Duża zawartość kwasu linolowego (z grupy omega - 6), łatwo utlenia się bowiem pod wpływem wysokiej temperatury.

Olej z pestek winogron - charakterystyka

Olej jest pozyskiwany z pestek winorośli właściwej (bardzo często także z pestek owoców, które użyte zostały do produkcji wina).

Winorośl jest jedną z najstarszych roślin uprawnych - to pnącze, charakteryzujące się zieloną barwą liści oraz długowiecznością (żyje nawet 100 lat). Rodzi owoce (zbite w grona) koloru zielonego lub czerwonego. W owocach znajdują się pestki, z których na drodze tłoczenia pozyskiwany jest olej.

Pestki przez wzgląd na ilość znajdujących się w nich dobroczynnych dla organizmu elementów - nazywane są „kapsułkami zdrowia”.

Olej charakteryzuje się jasnozieloną barwą, jest prawie bezwonny o łagodnym smaku. Najzdrowszy jest ten tłoczony na zimno - taki sposób pozyskiwania pozwala na zachowanie wszystkich składników odżywczych.

Właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne 

Olej z pestek winogron to przede wszystkim duża zawartość antyoksydantów - zwalczających wolne rodniki i tym samym działających przeciwnowotworowo.

Ważne! Olej w codziennej diecie zaowocuje wzmocnieniem serca a także odporności.

Skutecznie wpływa na redukcję „złego” cholesterolu, ograniczając ryzyko miażdżycy, zawału, ponadto wzmacniając układ krwionośno - naczyniowy. Wszystko w związku z małą zawartością szkodliwych tłuszczów nasyconych, a dużą ilością tłuszczów nienasyconych (niezwykle potrzebnych organizmowi).

Zawarta w oleju lecytyna dobroczynnie oddziałuje na układ nerwowy, umysł, a także produkcję czerwonych ciałek krwi.

Olej z pestek winogron zawiera sporą ilość porcyjanidów (silnie działających antyoksydantów), które zwalczają wolne rodniki. Porcyjanidy charakteryzują się ponad 20 razy silniejszym działaniem niż witamina C oraz około 50 razy mocniejszym aniżeli witamina E. 

fot. panthermedia

Poza tym znajdziemy w oleju witaminy: A, C, E, K, B6, jak i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki:

  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • potas.

Ważne! Wysoka zawartość witaminy K, biorącej udział w procesie krzepnięcia krwi - nie tylko przeciwdziała krwotokom, ale także uszczelnia naczynia krwionośne (m.in. redukuje zaczerwienienia, zmniejsza negatywne skutki nadmiernego korzystania z kąpieli słonecznych).

Olej charakteryzuje się również dużą zawartością witaminy E (zwanej witaminą młodości), która jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy - dobroczynnie wpływa na stan skóry:

  • neutralizuje wolne rodniki (chroni przed uszkodzeniem warstwy lipidowej naskórka),
  • przeciwdziała wysuszeniu skóry,
  • chroni przed stanami zapalnymi,
  • sprzyja powstawaniu kolagenu (poprawia elastyczność, wygładza),
  • chroni przed przebarwieniami.

Obecność witaminy A wpływa na:

  • regenerację naskórka,
  • poprawę struktury rogowej skóry (chroni przed utratą wody),
  • reguluje procesy keratynizacji naskórka,
  • pomaga w leczeniu zmian trądzikowych.

Witamina C, także obecna w oleju z pestek winogron wpływa m.in.:

  • pozytywnie na syntezę kolagenu (elastyczność, sprężystość skóry),
  • chroni kruche oraz pękające naczynia krwionośne,
  • istotna w procesie przemian metabolicznych naskórka,
  • chroni przed działaniem wolnych rodników.

Ważne! Olej z pestek winogron reguluje wydzielanie sebum (łój skórny, będący naturalnym lubrykantem wytwarzanym przez gruczoły łojowe - tworzący na skórze ochronną warstwę antybakteryjną oraz przeciwgrzybiczą).

Obecne w oleju kwasy omega - 6, o których była mowa wcześniej - przeciwdziałają procesowi pękania naczynek, redukując nieestetyczne „pajączki”.

Naturalny środek pielęgnacyjny

Przez wzgląd na obecność witamin, minerałów, a także kwasu linolowego (odpowiada za uszczelnienie płaszcza lipidowego, którego zadaniem jest chronić przed nadmierną utratą wody) - olej rewelacyjnie sprawdza się, jako naturalny kosmetyk.

Ważne! Olej z pestek winogron charakteryzuje się silnymi właściwościami łagodzącymi i kojącymi. Dzięki czemu przyśpiesza proces gojenia się naskórka, jak i jego regenerację.

Inną zaletą jest zdolność tonizująca, dzięki której olej przeciwdziała tworzeniu się różnego typu stanów zapalnych, jak i powstawaniu zaskórników. Ponadto „specyfik” warto wykorzystać w celu poprawy jędrności skóry - jako zamiennik oliwki do ciała. A także: 

  • do kąpieli,
  • jako baza do olejków zapachowych do masażu (m.in. działa antycellulitowo).

Ważne! Olej dobrze się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustej warstwy i nie zatykając porów.

Warto stosować go czasem, jako „zamiennik” kremu:

  • cera sucha (nawilżanie),
  • cera tłusta (zwalczanie zmian trądzikowych),
  • cera dojrzała (działanie przeciwstarzeniowe),
  • cera naczynkowa (ochrona przed powstawaniem „pajączków”).

Olej z pestek winogron wpływa na przyspieszenie wzrostu paznokci oraz włosów (zapobiega ich łamaniu się). W celu poprawy kondycji włosów, warto wykorzystać właściwości oleju: kwas linolowy (zmniejsza łamliwość), witamina E (nawilża, wygładza oraz nadaje blask).

Ważne! Olej nie obciąża włosów, jest lekki i silnie nawilżający.

Wykorzystuje się go w produktach do olejowania włosów (łączy się olej z pestek winogron z olejem argonowym).

Jak przechowywać

Olej z pestek winogron najlepiej jest przechowywać w butelce z ciemnego szkła, w chłodnym miejscu (m.in. lodówka). Najlepiej zużyć go w ciągu 6 miesięcy od momentu otwarcia.

Reklama
(5)
Komentarze