Zaloguj
Reklama

Olej cacay - południowoamerykański eliksir piękna

Olej cacay - południowoamerykański eliksir piękna
Fot. medforum
(5)

Właściwości (m.in. przeciwzmarszczkowe, regenarycyjne) oleju cacay, zostały zauważone przez przemysł kosmetyczny stosunkowo niedawno. Ten tłoczony na zimno, nierafinowany, pozyskiwany z dziko rosnących drzew w dorzeczu Orinoko i Amazonii specyfik - stał się hitem w Stanach Zjednoczonych, gdzie dodaje się go do wysokiej jakości kremów przeciw starzeniu się. Śmiało można powiedzieć, że olej cacay to naturalny środek na problemy ze skórą.

Reklama

Właściwości pielęgnacyjne olei i olejków od dawna są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym.

Historia stosowania olejków dla urody - sięga tysięcy lat. Sekret ich właściwości tkwi przede wszystkim w naturalnym pochodzeniu oraz bogactwie składników aktywnych.

Ważne! Dzięki wytwarzaniu w niskich temperaturach (m.in. olejek migdałowy) bądź na zimno (m.in. olej arganowy, cacay) - zachowują wszystkie najcenniejsze składniki.

Naturalne olejki pozbawione są wody, pozwala to na lepszą oraz skuteczniejszą pielęgnację skóry. Ponadto charakteryzują się lepszym wchłanianiem niż wodne emulsje, bardzo często transportując dodatkowo przez naskórek inne substancje aktywne.

W obecnej dobie, gdy młodość jest w cenie i każdy chce jak najdłużej ją zachować - pojawienie się „złotego środka” z serii „anti - age”, przyjmowane jest niemal z czcią. Niewątpliwie olej cacay do takiego „złotego środka” należy.

Olej cacay - charakterystyka

Olej cacay otrzymuje się z nasion (orzechów) drzewa noszącego nazwę Caryodendron orinocense (osiąga wysokość nawet do 40 m). Gatunek ten naturalnie występuje w tropikach - wzdłuż wschodniego podnóża Andów, w Kolumbii, Wenezueli, Ekwadoru oraz Peru.

Zanim odkryto, że żółtawej barwy o delikatnym zapachu olej pozyskiwany z bogatych w białko nasion cacay ma tak ogromne właściwości o charakterze przeciwstarzeniowym - drzewa były głównie wykorzystywane, jako forma środka opałowego, natomiast owocami karmiono trzodę chlewną.

W związku z nadmierną wycinką, doszło do zbyt dużego wytrzebienia tego gatunku. Obecnie, gdy poznano już właściwości pielęgnacyjne nasion cacay - zaprzestano dalszego wycinania drzew jak i rozpoczęto ich nasadzanie. Nadal jednak drzew jest zbyt mało, co przekłada się na wysoką cenę oleju.

Ważne!  W eleganckich sklepach kosmetycznych Los Angeles za słoiczek kremu ze składnikiem oleju cacay (30 ml) trzeba zapłacić 200 dolarów.

Olej cacay - właściwości

Specyfik ten śmiało można nazwać „eliksirem młodości” - ilość dobroczynnych składników znajdujących się w oleju cacay jest imponująca:

50% więcej naturalnej witaminy E niż ma olej arganowy

3 razy więcej kwasu linolowego (należącego do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) niż posiada olej z dzikiej róży

  • naturalny retinol,
  • przeciwutleniacze,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Polecany jest głównie do skóry:

  • dojrzałej (z oznakami starzenia),
  • suchej,
  • odwodnionej,
  • wymagającej regeneracji,
  • z przebarwieniami,
  • z podrażnieniami,
  • z bliznami.

fot. panthermedia

Rewelacyjnie nadaje się ponadto do pielęgnacji suchych oraz zniszczonych włosów - można stosować go, jako maskę ułatwiającą czesanie jak i do regeneracji i zabezpieczenia zniszczonych końcówek.    

Ważne! Olej cacay charakteryzuje się tym, że szybko się wchłania. Nie pozostawia tłustych śladów. Ponadto jest wyjątkowo wydajny - wystarczy tylko kilka kropel wmasować bezpośrednio w skórę.

Indianie Południowo - Amerykańscy stosują olej od wieków. Specyfik używany jest głównie do leczenia oparzeń, ran oraz chorób skóry.

Ważne! Przeprowadzone w Niemczech badania wykazały wysoką skuteczność oleju cacay w redukcji zmarszczek - systematyczne stosowanie oleju przez 4 tygodnie dało rezultat w postaci zmniejszenia zmarszczek o 45%.

Działanie, stosowanie, przechowywanie

Jak już była mowa wcześniej, olej cacay charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwstarzeniowymi.

Za spowolnienie procesów starzenia odpowiedzialne są obecne w specyfiku nienasycone kwasy tłuszczowe (alfa - tokoferol), jak i witamina E a także naturalny retionol.

Za odpowiednie nawilżenie (zapobiega utracie wody oraz zwiększa przepuszczalność naskórka) odpowiada kwas linolowy, który ponadto, jako nienasycony kwas tłuszczowy - powstrzymuje proces wiotczenia skóry.

Specyfik ma także właściwości regenerujące oraz rozświetlające - dzięki obecności retinolu wyrównuje koloryt skóry, przyśpiesza gojenie blizn potrądzikowych, redukuje przebarwienia.

Właściwości łagodzące (olej łagodzi podrażnienia skóry wywołane m.in. podrażnieniami słonecznymi).

Witamina E znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych - wpływa m.in. na jędrność, elastyczność oraz gładkość skóry.

Witamina A, którą również posiada olej cacay - przyśpiesza proces gojenia się blizn potrądzikowych, redukuje przebarwienia, wyrównuje koloryt skóry.

Za właściwości przeciwzapalne odpowiada witamina E oraz kwas linolowy.

Ważne! Olej stosowany punktowo przyśpiesza znikanie krost a także obrzęków.

Metod stosowania oleju cacay jest wiele, do najbardziej popularnych należą:

  1. Zamiennik „zwykłego” kremu (nanieść kilka kropli oleju bezpośrednio na twarz, szyję oraz dekolt).
  2. Wzmocnienie działania kremu (zmieszać kilka kropli oleju z ulubionym kremem bądź balsamem i nanieść na skórę).
  3. Balsam do ciała (rozprowadzić niewielką ilość oleju na mokrą skórę bezpośrednio po kąpieli).
  4. Krem do rąk (kilka kropli oleju wmasować w dłonie).
  5. Masaż wybranych partii ciała (zmieszać olej z innym olejem m.in. z pestek winogron, aby uzyskać bardziej oleistą konsystencję. Następnie rozgrzać specyfik w dłoni i wykonać masaż wybranych partii ciała).

Olej cacay jest nierafinowany, charakteryzuje się jednak wyjątkową odpornością na proces jełczenia, pomimo że w przeważającej większości obecne są w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe (cenne, ale charakteryzujące się nietrwałością).

Olej można przechowywać do 2 lat. Temperatura otoczenia nie powinna przekraczać 20 stopni C. W celu zachowania jak najdłużej świeżości należy specyfik trzymać w ciemnym miejscu i do minimum zmniejszyć kontakt z powietrzem.

Reklama
(5)
Komentarze