Zaloguj
Reklama

Jak to jest z tą kawą?

Autor/autorzy opracowania:


Jak to jest z tą kawą?
Fot. medforum
(5)

Kawa - napój magiczny, tajemniczy od wieków wzbudzający emocje, pożądanie, wojny, namiętności jak "kobieta- słodka, gorąca, ale nie powinna zbyt długo naciągać". Najbardziej znaną legendą odkrycia walorów kawy jest ta, która mówi, że pobudzające działanie owoców kawowych odkryły kozy, które pasąc się przypadkowo zjadły owoców z krzewów rosnących przy pastwisku. Ich pasterz Kaldi widząc dziwnie ożywione zachowanie zwierząt również spróbował tych owoców, po czym poczuł się znakomicie.

Oszołomiony odkryciem podzielił się przeżyciem z mnichami z pobliskiego klasztoru. Na rozkaz opata wrzucono diabelskie nasienie do ognia i po chwili rozszedł się piękny aromat, który opat uznał za dzieło boże i nakazał wyciągnąć nasiona z ognia. Aby wszyscy mnisi mogli skorzystać z zaistniałego cudu opat zarządził wymieszanie uratowanych z ognia nasion z wodą i wypicie powstałego naparu.

Ślady odkrywania tajemnic zawartych w drobnej czerwonej wisience dziko rosnących krzewów sięgają paleolitu. Pierwsze plantacje kawy powstały w Jemenie około 800 lat pne. Pierwszymi ludźmi spożywającymi kawę byli przodkowie dzisiejszych Arabów. Dość długo napar kawy używany był jako napój leczniczy. Picie kawy usankcjonowane zostało przez Watykan za czasów papieża Klemensa VIII w wyniku "sądu nad kawą”.

Pochodzenie słowa kawa jest niejednoznaczne, może pochodzić od tureckiego słowa "kahweh” lub arabskiego "quahwah” lub też od nazwy etiopskiej prowincji Kaffa, w której kawa rosła w stanie dzikim.

Uprawiane dziś odmiany kawy pochodzą od dziko rosnących, wiecznie zielonych drzewek występujących na terenach dzisiejszej Etiopii i Sudanu. Owocem kawy jest czerwona jagoda wielkości wiśni, która musi dojrzewać na drzewie przez około 9 miesięcy. Zbiór owoców kawy odbywa się praktycznie cały rok, ponieważ kawa kwitnie i owocuje kilka razy w roku. Współcześnie uprawia się kawę w gorącym i wilgotnym klimacie Afryki, Azji i Ameryki. Najlepsze warunki do uprawy panują na plantacjach wysokogórskich na zboczach Andów. Uprawia się następujące gatunki kawy:

  • Coffea arabica- arabika,
  • Coffea canephora - robusta,
  • Coffea liberia - liberika,
  • Coffea dewevrei - excelsa,
  • Coffea arabica × Coffea canephora - mieszaniec międzygatunkowy - arabista.

 

Przedmiotem obrotu międzynarodowego jest w większości kawa surowa (zielona) powstała w wyniku oddzielenia ziaren od resztek owocu. Średnio z 4 kg owocu uzyskuje się 1 kg kawy zielonej.

Przedmiotem obrotu detalicznego jest kawa palona. Proces palenia odbywa się w specjalnie przeznaczonych do tego palarniach w temperaturze 230 do 280oC przez 10 - 15 minut, w wyniku którego uzyskuje się produkt o pożądanych walorach aromatyczno-smakowych. Stopień upalenia ziaren dopasowuje się do określonej partii surowca oraz upodobań konsumentów. Kawy jasno upalone, przeważnie z gatunku arabika, posiadają silniejszy aromat i jaśniejsza barwę naparu natomiast kawy ciemniej upalone dają ciemniejszy napar z silniejszym posmakiem goryczki (zwykle kawy gatunku robusta). W handlu detalicznym spotyka się przeważnie starannie dobrane przez ekspertów (kiperów) mieszanki różnych kaw.

 

fot. pantherstock

 

Często zadajemy sobie pytanie, jaka kawa jest najlepsza? Odpowiedź jest jedna - ta która najlepiej nam smakuje. Jednym bardziej smakuje:

  • kawa "po turecku” - parzona w filiżance, innym
  • kawa mocca - parzona i krótko gotowana, innym
  • kawa espresso - parzona w ekspresie ciśnieniowym, innym
  • kawa cappucino - espresso z warstwą gorącego, spienionego mleka, jeszcze innym
  • kawa ekspresowa - parzona w ekspresach przepływowych.

 

(5)
Reklama
Komentarze