Zaloguj
Reklama

Dieta dla cery naczynkowej

Współautorzy: dziennikarz medyczny
Dieta dla cery naczynkowej
Fot. panthermedia
(5)

Niemal 10% populacji zmaga się z problemem cery naczynkowej  częściej schorzenie dotyka kobiet niż mężczyzn. Związane to jest z tym, że skóra kobieca jest cieńsza oraz wrażliwsza na bodźce. Ponadto wpływ mają żeńskie hormony (estrogeny), które działają rozluźniająco na mięśniówkę naczyń. Bardzo istotna jest prawidłowa pielęgnacja tego typu cery, chodzi nie tylko o dobór odpowiednich kosmetyków, ale także dietę, która powinna zawierać (m.in. owoce i warzywa).

Reklama

Pierwsze pajączki mogą pojawić się już u bardzo młodych osób. Przypadłość pogłębia się z wiekiem, gdy dochodzi do zmniejszenia się ilości kolagenu produkowanego przez skórę. Wpływ ma także spowolnione mikrokrążenie.

Pękające naczynia krwionośne występują przede wszystkim na:

  • policzkach,
  • brodzie,
  • nosie (jego okolicach).

Zmiana skórna przypomina wyglądem cienkie niteczki o barwie czerwonej, sinej lub niebieskiej.

Ważne! Rodzaj skóry (tłusta czy też sucha) nie ma wpływu na to, czy pojawią się rozszerzone naczynka czy też nie.

Cera naczynkowa, czyli… 

Cerą tego typu określa się skórę twarzy, szyi, a także dekoltu czasowo bądź stale dotkniętą zmianami rumieniowymi, które objawiają się pod postacią teleangiektazji (pajączki naczyniowe) bądź plam naczyniowych o zróżnicowanym nasileniu.

Ważne! Na powierzchni zmian dochodzi często do pojawienia się innych anomalii zapalnych (m.in. obrzęki, krosty, guzki).

Skóra naczyniowa charakteryzuje się rumieniem o różnym nasileniu oraz czasie trwania. Czasem dochodzą inne objawy, jak uczucie pieczenia i ściągnięcia skóry.

Przyczyny pękania naczynek

Naskórek, który jest zewnętrzną warstwą skóry, nie jest ukrwiony. Do skóry właściwej tlen i składniki odżywcze są dostarczane poprzez siatkę gęsto uformowanych naczyń krwionośnych. Naczynka te charakteryzują się właściwościami rozszerzania i zwężania, dzięki temu mogą regulować przepływ krwi. Proces ten jest naturalny. W ten sposób powstają m.in. rumieńce, gdy jest zbyt ciepło (drobne naczynka rozszerzają się, aby oddać w ten sposób nadmiar ciepła).

Ważne! Proces ten może ulec zaburzeniu, czego efektem są powstające pajączki.

Na pojawienie się zmian naczynkowych ma wpływ wiele czynników m.in.  

  • uwarunkowania genetyczne,
  • choroby układu krążenia (nadciśnienie tętnicze),
  • zmiany hormonalne (nadmiar estrogenów),
  • wysokie i niskie temperatury,
  • jedzenie zbyt gorących i pikantnych pokarmów.

Ważne! Osłabione naczynka z tendencją do pękania „nie lubią” wysokiej temperatury. Należy unikać opalania, mycia twarzy w zbyt ciepłej wodzie. Ponadto szkodzi im dym papierosowy (oddziałuje na wolne rodniki, które mogą stać się przyczyną modyfikacji strukturalnych w sieci naczyń usytuowanych pod skórą).

Pielęgnacja cery naczynkowej

Podstawą pielęgnacji jest wzmacnianie oraz uszczelnianie ścianek naczyń krwionośnych. Istotne jest dostarczanie organizmowi składników, których codzienna dieta nie jest w stanie uzupełnić. Przydatne stają się w tym przypadku suplementy. Najpopularniejsze to:

Miłorząb japoński (wpływa na uelastycznienie naczyń, a także poprawia w nich krążenie).

Ekstrakt z oczaru wirginijskiego (usprawnia krążenie podskórne oraz ukrwienie skóry. Zmniejsza kruchość naczyń włosowatych, jak i ma działanie przeciwzapalne).

Arnika górska (wzmacnia naczynka, zmniejsza zaczerwienienia).

Ekstrakt z kasztanowca (obecność escyny i eskuliny zmniejsza kruchość naczyń. Działa także przeciwobrzękowo i przeciwzapalnie).

Wyciąg z kwiatu dzikiego mirtu (obkurcza oraz wzmacnia naczynia krwionośne).

Diosmina (wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejszając ich przepuszczalność. Hamuje procesy zapalne, zapewnia ochronę zastawkom żylnym).

Ważne! Przed rozpoczęciem stosowania suplementacji należy zasięgnąć opinii lekarza, który określi sposób dawkowania. Pomimo że są to leki naturalne, jak każde medykamenty charakteryzują się występowaniem przeciwwskazań, które mogą mieć poważne skutki dla zdrowia.

Dieta - czego unikać, a co jeść, by naczynka nie pękały

Jedną z przyczyn występowania kruchości naczyń są złe nawyki żywieniowe. Z cerą naczynkową należy unikać: 

  • potraw pikantnych,
  • potraw gorących,
  • kawy (napojów z kofeiną),
  • alkoholu.

Ważne! Podstawą diety są witaminy, minerały, a także silne antyoksydanty i flawonoidy.

Dietę powinno wzbogacić się o w produkty bogate: 

  • w witaminę C, E, PP, K, rutynę,
  • minerały (m.in. miedź, selen, cynk, wapno) – uszczelniają i wzmacniają naczynka krwionośne, chroniąc tym samym przed ich pękaniem.

fot. panthermedia

Witaminy 

Witamina C – kwas askorbinowy jest niezbędny do produkcji kolagenu (białka tworzącego naczynia krwionośne). Witamina jest obecna w owocach cytrusowych (pomarańcze, mandarynki), w czarnej poprzeczce, pomidorach.  

Witamina E – przeciwdziała uszkodzeniom naczyń krwionośnych. Znajduje się m.in. w kapuście, sałacie, szpinaku.  

Witamina K – uszczelnia naczynia krwionośne. Jest obecna m.in. w jarmużu, szpinaku, zielonej fasoli.

Witamina PP – uszczelnia naczynia krwionośne i chroni je przed pękaniem. Znajduje się m.in. w wątróbce, czerwonym mięsie, produktach zbożowych.   

Rutyna – wzmacnia oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Znajduje się m.in. w cebuli, słodkich ziemniakach, pomidorach.  

Piśmiennictwo
Reklama
(5)
Komentarze