Zaloguj
Reklama

Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie?

Autor/autorzy opracowania:

Kategorie ICD:


Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie?
Fot. medforum
(3)

Łuszczyca to choroba skóry, która jest przewlekła oraz której towarzyszą częste nawroty. Naukowcy nie do końca poznali przyczyny tego schorzenia, dlatego konwencjonalne metody leczenia nie zawsze dają 100% satysfakcji. Łuszczyca to choroba ogólnoustrojowa, która jest kojarzona z występowaniem zaburzeń metabolicznych (np. otyłość albo cukrzyca) oraz szybkim rozwojem miażdżycy, dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety.

Otyłość jest czynnikiem ryzyka rozwoju łuszczycy dlatego ważna jest dieta niskokaloryczna

Osoby otyłe zwiększają ryzyko zachorowania na łuszczycę aż 35-krtonie w porównaniu z osobami, które nie mają nadwagi. Udowodniono, że BMI równe 26-29 nieznacznie podwyższa ryzyko zachorowania, natomiast BMI > 29 zwiększa je 2-krotnie. 

Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że gdy podawano im przez 4 tygodnie jedzenie z ograniczeniem kalorii o 33% to rozmnażanie się komórek naskórka zmniejszyło się aż o 45%. Poprawa stanu skóry u osób chorych następuje po zastosowaniu diety niskoproteinowej i niskoenergetycznej oraz postu.
 
Znaczenie kwasów omega-3


Organizm człowieka nie jest zdolny do wytworzenia niezbędnych kwasów tłuszczowych z szeregu omega-3 dlatego należy je dostarczać razem z pożywieniem. Kwasy te stanowią budulec błon komórkowych oraz tkanki nerwowej, ponadto hamują rozwój nadciśnienia tętniczego i mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwnowotworowe oraz sprzyjają płodności. W wyniku przemian kwasów omega-3 powstające substancje działają jako sygnalizatory zapalenia.

Ponadto substancje wytwarzane z kwasów omega wywierają działanie hamujące na limfocyty i monocyty, dlatego może być jednym z czynników hamujących łuszczycę.

Rola alkoholu


Liczne badania wykazują duży związek pomiędzy nasileniem się objawów łuszczycy a spożywaniem napojów alkoholowych. U osób chorych na łuszczycę zauważa się częste picie alkoholu, a nawet alkoholizm. U chorych mężczyzn nadużywających alkohol efekty leczenia są gorsze.

U kobiet obserwuje się, że spożywanie piwa zwiększa ryzyko wystąpienia łuszczycy natomiast wino i mocny alkohol nie zwiększają ryzyka. Przyczyną tego może być fakt, że piwo zawiera gluten i prowadzi do zwiększonej przepuszczalności jelit.
 

(3)
Reklama
Komentarze